Trichineloza a băgat frica în gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomana porcului, doar cu aprobarea veterinarului
Pomana porcului, doar cu aprobarea veterinarului

Tot mai mulţi proprietari cer verificarea cărnii de porc pentru a elimina riscul înbolnăvirii de trichineloză, dar şi pentru a evita amenzile.Carnea de porc poate fi scoasă la comercializare doar dacă animalele au fost sacrificate în abatoare autorizate şi poartă ştampila autorităţii veterinare.

Mii de gălăţeni din judeţ au apelat în ultimele zile la punctele sanitar veterinare din târguri, oboare şi pieţe pentru a verifica dacă carnea de porc a fost infestată cu trichineloză. O astel de situaţie era de neconceput în urmă cu câţiva ani.

Costul analizelor este modic, fiind vorba de doar 7 lei.

Toată lumea vine să aducă probe de carne pentru că nu riscă să se îmbolnăvească de trichineloză. Rezultatele vin foarte repede şi este de preferat să faci analizele decât să ajungi la spital", ne-a declarat şeful compartimentului inspecţii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, dr. Nicolae Tureac.

Mai mult decât atât, gospodarii care preferă să ignore riscurile la care se supun consumând carne de porc neverificată, trebuie să ştie că vor fi şi amendaţi. Sancţiunile sunt de până la 2.000 de lei, în funcţie de gravitatea efectelor acestei nesăbuite fapte (destinaţia cărnii, număr de persoane înbolnăvite etc). Se poate ajunge chiar şi la dosar penal!

Legea îi obligă pe proprietarii de animale să trimită probe de carne la analize iar dacă nu o fac, îşi asumă riscul.

Pomana porcului cu aviz de la medic

Nici carnea de porc vândută în unităţile alimentare nu este întotdeauna 100% sigură. Au fost cazuri când administratorii de firme au cumpărat carne de la producători fără ca în prealabil aceasta să fie verificată sanitar veterinar iar consecinţele sunt uşor de prevăzut.

Îi sfătuim pe consumatori să cumpere doar carne care poartă ştampila sanitar veterinară. Noi verificăm frecvent magazinele alimentare, pieţele şi târgurile unde se comercializează, dar au mai fost cazuri izolate când am găsit şi produse care nu au trecut prin mâna medicilor veterinari", susţine dr. Nicolae Tureac.

Foarte puţini proprietari de animale apelează la asomare (n.r. ameţirea animalului înainte de ucidere), însă analiza thichineloscopică este mai mult de cât importantă. Anul trecut, mai multe familii de gălăţeni au ajuns la spital după ce au mâncat cârnaţi şi friptură de porc infestate cu trichineloză.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite