Update: Curtea de Apel Galaţi a emis mandate de arestare pe numele gardienilor killeri din Penitenciarul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mandatele sunt pentru 29 de zile. Şeful lor a primit interdicţia de a părăsi localitatea.Ei sunt acuzaţi de omor, purtare abuzivă şi fals intelectual. Procurorii spun că inculpaţii l-au bătut pe deţinutul Constantin Sandu de trei ori în aceeaşi zi, până acesta a murit!

Update ora 17.30: Judecătorii Curţii de Apel Galaţi au decis arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a agenţilor Bucur Codreanu şi Nicu Chiriac, în timp ce inspectorul principal Cătălin Ghibea a primit interdicţia de a părăsi localitatea.

Pentru cei doi agenţi care l-au bătut pe deţinut până l-au omorât, veştile proaste nu se încheie aici. Conducerea Penitenciarului Galaţi a anunţat că în cazul arestării preventive, aceştia vor fi suspendaţi din funcţie.

Procurorul Marcel Codiţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, ne-a declarat că Ministerul Public a atacat cu recurs la instanţa supremă decizia magistraţilor în ceea ce îl priveşte pe inspectorul principal Cătălin Ghibea. Procurorii cer ca şi acesta să fie judecat în arest preventiv.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a demarat o anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat în zilele de 3 şi 4 iunie 2010, când deţinutul Constantin Sandu a fost bătut cu sălbăticie de gardieni.

În urma audierii mai multor angajaţi ai Penitenciarului Galaţi şi a colegilor de celulă ai deţinutului, a ieşit la iveală ce se întâmplase de fapt.

"Doi agenţi ai Penitenciarului Galaţi sunt acuzaţi de omor şi purtare abuzivă iar un subcomisar de complicitate la comiterea acestor infracţiuni şi fals intelectual. Victima a fost supusă unor acte de violenţă în trei rânduri", ne-a declarat procurorul Marcel Codiţă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Imediat după incident, am fost sunaţi de mai mulţi gardieni şi deţinuţi din Penitenciar, care ne-au confirmat bătăile la care a fost supus deţinutul Sandu înainte de a muri.

"Este adevărat ce s-a spus. Nu mi-a venit să cred până nu am văzut imaginile. Gardienii s-au dus cu deţinutul într-o zonă în care credeau că nu sunt filmaţi, dar şi acolo era o cameră video. Nişte animale! L-au omorât în bătaie pe deţinut. Sunt o ruşine pentru noi. Ei nu ne reprezintă", ne-a declarat gardianul, evident sub protecţia anonimatului.

O anchetă efectuată de Administraţia Naţională a Penitenciarelor la puşcăria din Galaţi, în perioada 04-11 iunie 2010, a scos la iveală faptul că unii ofiţeri tolerează abaterile disciplinare ale subordonaţilor.

În urma investigaţiilor efectuate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) s-a constatat că 16 angajaţi (nouă ofiţeri şi şapte agenţi) din Penitenciarul Galaţi îi băteau după bunul plac pe deţinuţi şi închideau ochii la abuzurile subalternilor.

"Vreau să se facă dreptate. Voi face plângere împotriva celor care mi-au omorât băiatul. El a fost trimis acolo ca să plătească pentru a ce a făcut. Nu trebuia să-l omoare. O să cer daune. Ne-am împrumutat de 7.000 de lei ca să îl înmormântăm", ne-a declarat Dumitra Sandu, mama deţinutului ucis în bătaie.

A fost sesizată Comisia de disciplină din cadrul ANP, în cazul unui număr de opt ofiţeri cu funcţii de conducere şi Comisia de disciplină din cadrul Penitenciarului Galaţi pentru un ofiţer şi şapte agenţi cu funcţii de execuţie.

Cei trei angajaţi ai Penitenciarului Galaţi reţinuţi de procurori vor fi prezentaţi astăzi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Vom reveni cu detalii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite