Galati: Transportatorii judeţeni s-au certat pentru trasee

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galati: Transportatorii judeţeni s-au certat pentru trasee
Galati: Transportatorii judeţeni s-au certat pentru trasee

Discuţia organizată de Consiliul Judeţului Galaţi pe marginea modificării traseelor pentru transportul de persoane  a degenerat într-o ceartă cu acuzaţii de o parte şi de cealaltă.

Operatorii judeţeni de transport şi-au vărsat  nervii unii pe ceilalţi în cadrul unei întâniri care a avut loc vineri la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, cu largul concurs al Autorităţii Judeţene de Transport din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi, ai cărei reprezentanţi s-au remarcat până acum mai mult prin absenţă. Juristul  firmei „Autorecord” din Galaţi a scos în evidenţă faptul că pe traseul Galaţi - Târgu Bujor,  cursele transportatorilor se suprapun iar orarele nu se mai respectă. Consiliul Judeţului Galaţi a recunoscut această situaţie, care este, de fapt, mult mai gravă. De pildă, pe traseul Galaţi - Folteşti circulă în prezent un număr de şapte operatori pe 16 trasee cu 49 de microbuze şi autobuze. Asta înseamnă nu mai puţin de 100 de curse pe zi pentru un singur traseu, frecvenţa lor ajungând la zece minute. Pe lângă acestea există multiple nereguli cu care călătorii s-au obişnuit vrând, nevrând. Mulţi şoferi de pe microbuze nu eliberează bilete sau acceptă să transporte călători în picioare, deşi acest obicei măreşte substanţial riscul producerii unor accidente grave.
Autoritatea Judeţeană de Transport este singura vinovată
Până la urmă, a ieşit la iveală faptul că unul dintre traseele pe care se circulă în judeţ, respectiv Galaţi-Bereşti, nici măcar nu a fost avizat de Autoritatea Judeţeană de Transport. Administratorul SC Dumony SRL, Gheorghe Dumitru, a recunoscut fără rezerve că maşinile sale au efectuat curse pe această rută: „M-au rugat oamenii să fac curse până la Pleşa. Nu am câştigat nici un ban din asta. Dimpotrivă. Am pierdut. Mi-am făcut praf maşinile prin gropile de acolo. Le-am scos cu tractorul, dar am făcut-o pentru oameni, pentru că m-au rugat cei din Consiliul Local de la Bereşti ”.
Preşedintele Sindicatului Şoferilor din România, filiala Galaţi, Hristache Bogatu, a acuzat deschis Autoritatea Judeţeană de Transport de haosul din transportul privat de persoane: „Sunteţi vinovaţi că aţi aţâţat operatorii împotriva celorlalţi. Singurul lucru care trebuie să conteze în această discuţie este respectarea legii. Întâlnirea s-a încheiat ca şi precedentele. Adică, operatorii judeţeni de transport au venit cu propuneri, iar Autoritatea Judeţeană de Transport va face, ca de obicei, ceea ce crede de cuviinţă.
Tragedia de la Iaşi se poate repeta
Lipsa de reacţie a autorităţilor faţă de neregulile din transportul judeţean poate conduce la o tragedie similară cu cea petrecută în localitatea Scânteia din judeţul Iaşi.  13 dintre cei 16 pasageri ai unui microbuz şi-au pierdut viaţa în urma unui grav accident de circulaţie petrecut pe o cale ferată pe ruta Scânteia-Iaşi, după ce acceleratul Braşov-Iaşi a lovit în plin mijlocul de transport.
Vali TRUFAŞU

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite