Galaţi: Procurorii au fost nevoiţi să scoată de sub sechestru un petrolier al traficanţilor de motorină!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Motivul: legislaţia nu le permite să reţină o navă mai mult de 46 de zile.După aceste termen, trebuia plătită de către stat o taxă vamală reprezentând contravaloarea mărfii aflate sub sechestru, respectiv jumătate de milion de dolari, iar Parchetul nu a avut fondurile necesare.

Vameşii gălăţeni au reţinut nava-tanc "Mara", sub pavilion românesc, după ce au descoperit mai multe neconcordanţe în documentele de însoţire a mărfii, în special în legătură cu ruta de transport aprobată de autorităţi. Nava era încărcată cu 1.045 de tone de motorină Euro 5, a cărei valoare este estimată la circa 500.000 de dolari, şi pe 31 martie 2010 a sosit în Portul Galaţi, unde a fost supusă controlului vamal la ieşirea din ţară.

Viciu de legislaţie

Din discuţiile cu marinarii de la bord, autorităţile vamale au aflat că nava-tanc se îndrepta spre portul Reni din Ucraina, pentru ca, în urma verificării documentelor de însoţire a mărfii, să constate că destinaţia oficială, stabilită în Portul Constanţa, era, de fapt, Croaţia.

"Autoritatea vamală a constatat că există indicii privind o declaraţie neadevărată făcută unui organ de control, precum și tentativa de utilizare de documente vamale sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri decât cele transportate", a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Regionale Vamale Galați, Sorin Niță.

Armatorul navei, Italo Romena Leasing, şi transportatorul, Mara Shipping , nu au acceptat să descarce motorina în Portul Galaţi cu justificarea reducerii pierderilor. S-a dovedit în final că decizia a fost folositoare şi că aşteptarea a meritat pentru că în cele din urmă, Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi nu a avut de ales şi a ridicat sechestrul asupra navei.

"Legea obligă autorităţile ca, după 46 de zile, să plătească taxele pentru accesul în spaţiul Uniunii Europene, iar acestea se ridicau, în cazul navei Mara, la circa jumătate de milion de dolari, adică tot atât cât valoarea mărfii. Am fost nevoiţi să ridicăm sechestrul asupra navei, cu toate că aveam indicii clare că se încerca traficarea motorinei", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Contrabandă la mila 63

Procurorii bănuiesc că nava a schimbat ruta spre Ucraina pentru a descărca motorina Euro 5 la Mila 63, o zonă care nu află practic sub jurisdicţia vreunei ţări, şi a o înlocui cu motorină Euro 4. În final, combustibilul urma să fie vândut în Croaţia ca motorină Euro 5," profitul" din diferenţa de calitate urmând să se ridice la câteva zeci de mii de dolari.

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite