Traducătorii încarcă nota de plată la instanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai multe procese penale, dar şi comerciale, sunt amânate cu anii deoarece nu există traducători autorizaţi pentru anumite limbi. Şi instanţele contribuie la acest fenomen, în condiţiile în care nu au liste actualizate cu traducători, mulţi dintre aceştia fiind ieşiţi din sistem sau plecaţi din ţară.

Zeci de mii de lei sunt plătiţi degeaba pe citaţii şi aducerea inculpaţilor arestaţi la instanţă deoarece în lipsa traducătorilor nu se poate face nimic.
Cel mai cunoscut caz este cel al olandezului Adrianus Bierhuizen, condamnat pentru trafic cu marijuana, al cărui proces a fost amânat un an pentru că nu se găsea un traducător de limbă olandeză în ţară.
De fapt, el era chiar în Galaţi, dar nu este autorizat deoarece s-a angajat la o societate pentru a putea avea un venit decent.

„Este dificil să trăieşti ca traducător autorizat. Majoritatea absolvenţilor de litere se autorizează ca traducători, cu toate că nu sunt pregătiţi pentru asta. Mulţi traducători acceptă să facă traduceri pe orice domeniu, chiar dacă nu se pricep", ne-a declarat Cristian Saseţchi, preşedintele primei Asociaţii a Traducătorilor Profesionişti din România.

Traducătorii preferă amenzile

Traducătorii autorizaţi ignoră citaţiile venite de la instanţe şi preferă să fie amendaţi cu 500 de lei pentru că deplasările nu merită risipa de timp şi bani.
Astfel, pentru traducerea unei pagini dintr-un dosar un traducător autorizat primeşte 33,56 lei, iar pentru interpretarea spuselor unui inculpat străin încasează doar 23,15 lei pe oră.

Asta în condiţiile în Occident tariful unui traducător este de 45 de euro pentru o pagină tradusă. Cele mai multe probleme le pun în prezent procesele comerciale.

Citeşte amănunte în ediţia locală de Galaţi-Brăila a cotidianului "Adevărul" de astăzi. Ziarul se găseşte la toate chioşcurile de difuzare a presei din oraş, împreună cu ediţia naţională a Adevărul (48+16 pagini), la preţul unic de 1,9 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite