Galaţi: Exclusiv: Topul celor mai bogaţi oameni din Galaţi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Exclusiv: Topul celor mai bogaţi oameni din Galaţi!
Galaţi: Exclusiv: Topul celor mai bogaţi oameni din Galaţi!

1) - Virgil şi Angelica Rapotan (Arabesque) - 110 milioane euro 2) - Corneliu Istrate (Vega) - 65 milioane euro 3) - Marian Băilă (Mariano) - 47 milioane euro 4) - Costel Miron (Mairon) - 45 milioane euro 5) - Adrian Comşa (Menarom) - 30 milioane euro ATENŢIE! Revista "Topul 500 miliardari" editată de "Forbes" poate fi găsită de marţi 6 octombrie, la toate chişcurile de difuzare a presei, la preţul de 7,99 lei

Publicaţia „Forbes 500 Miliardari” a fost lansată astăzi, ora 11.00, la Hotel Intercontinental din Bucureşti. Pe piaţă, Topul va putea fi cumpărat începând de mâine.

Tot mâine veţi putea citi în „Adevărul“ cum s-a schimbat ierarhia primilor zece miliardari ai României şi care dintre oamenii de afaceri au pierdut cel mai mult din cauza crizei.

TOP 10 ROMÂNIA: Doar doi miliardari români în 2009

Dinu Patriciu (foto) şi Ioan Niculae sunt singurii români a căror avere depăşeşte anul acesta pragul de un miliard de euro. Primul ocupă pentru al doilea an consecutiv poziţia de cel mai bogat român, cu o avere estimată la 2,2 miliarde de euro.

1. Dinu Patriciu (59 de ani, Bucureşti): 2,2 miliarde euro;
energie, imobiliar, media, IT.

2. Ioan Niculae (55 de ani, Bucureşti): 1,2 miliarde euro; chimie, agricultură, comerţ exterior, imobiliare.

3. Ion Ţiriac (70 de ani, Bucureşti): 850 - 900 milioane euro; auto, imobiliare, banking, asigurări.

4. Gabriel Popoviciu (50 de ani, Bucureşti): 600 - 650 milioane euro; imobiliare, hoteluri, restaurante, comerţ.

5. Marius şi Emil Cristescu (40 şi 41 de ani, Timiş): 600 milioane euro; imobiliare şi construcţii, industrie, comerţ, turism.

6. Radu Dimofte (50 de ani; Bucureşti): 450 milioane euro; imobiliare, HoReCa.

7. Daniela Veronica Guşă Drăgan (36 de ani, Bucureşti): 420 - 450 milioane euro; distribuţie GPL, mass-media, cultură, tipografii, imobiliare.

8. Ioan şi Viorel Micula (52 de ani, Bihor): 400 - 450 milioane euro; producţie, comerţ, imobiliare, media.

9. Sorin Ovidiu Vântu (53 de ani, Bucureşti): 400 - 450 milioane; media, publicitate, imobiliare.

10. Gabriel Comănescu (42 de ani, Constanţa): 420 milioane de euro; extracţie petrol şi gaze, foraj marin, platforme petroliere, turism.


Virgil şi Angelica Rapotan sunt cei mai bogaţi gălăţeni

Cei mai bogaţi gălăţeni, soţii Virgil (44 de ani) şi Angelica (41 de ani) Rapotan au o avere estimată la 110-113 milioane de euro şi sunt cei mai mari distribuitori de materiale de construcţii din România.

Virgil si Angelica Rapotan (44 şi 41 de ani)  -  110-113 milioane euro
Afaceri în: Distribuţia materialelor de construcţie

Familia Rapotan controlează în totalitate compania Arabesque, care a obţinut în anul 2008 o cifră de afaceri de 550 milioane euro, în creştere cu aproximativ 22% faţă de anul precedent.

image



Potrivit datelor comunicate de Florina Necula, diectorul de marketing al Arabesque, peste 100 de milioane de euro reprezintă veniturile companiei din pieţele externe.

Arabesque acoperă toată ţara şi deţine 22 de filiale externe în Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova. Reprezentanţii companiei au avut permanent investiţii în extinderea reţelei de distribuţie şi nu au de gând să le oprească, indiferent de situaţia economică internaţională din prezent.

Conform datelor comunicate de Florina Necula, compania derulează un plan de investiţii de 60 de milioane de euro în extinderea teritorială.

O parte din investiţii au fost deja realizate anul trecut. Extinderea se continuă prin înfiinţarea de noi centre în Piteşti, Oradea şi Baia Mare, prin alocarea a  25-27 milioane euro. 

Istrate Corneliu (60 de ani) - 65-67 milioane euro   
Afaceri în: Construcţii, turism, imobiliare

   
Cea mai mare parte a businessului pe care-l conduce se axează pe domeniul construcţiilor civile şi de infrastructură. Cifra de afaceri pentru 2009 este în scădere cu 20-30 % faţă  de anul 2008, când a fost de 108 milioane euro.

image



Dotarea este puternică, atât cu utilaje, cât si cu personalul, dar nu vor fi folosite la capacitatea lor, cel puţin în acest an. „Este singurul lucru neplăcut vizavi de personalul muncitor, care nu va putea fi activitat în totalitate”, spune Istrate.

Acesta a reuşit să-şi găsească însă o activitate, pe care să se concentreze. Este vorba de proiectele de infrastructură în care este implicat: reabilitarea reţelei de apă a oraşului Galaţi şi lucrările de refacere a drumurilor urbane şi rurale din toate judeţele Moldovei. 

Faptul că şi-a găsit o activitate pe care s-o dezvolte a reprezentat şi un prilej pentru Istrate să-şi reangajeze oamenii, însă pe alte poziţii, specifice lucrărilor de infrastructură.

Omul de afaceri deţine şi două hoteluri: Vega (trei stele, situat pe faleza Dunării) şi Viva ( cinci stele, situat în selectul cartier Arcaşilor)

Marian Băilă  ( 47 de ani) - 47-50 milioane euro
Afaceri în: Agricultură, imobiliar, auto


Chiar dacă recesiunea i-a blocat dezvoltarea şi i-a adus pierderi, proprietarul grupului Mariano spune că nu a fost luat prin surprindere de „fenomenul economic”, pentru că nu avea nicio datorie la bănci, la stat, la firme de leasing sau furnizori.

image



În ultimul an, Băilă nu a vândut mai nimic, iar unica investiţie considerabilă pe care a realizat-o a fost în valoare de un milion de euro.

„Am investit în utilaje de construcţie şi în utilaje agricole”, spune el. Omul de afaceri deţine patru firme la care este acţionar majoritar împreună cu alţi membrii ai familiei.

Companiile sunt: Mariano, Agro-Dunărea, Terra Mar şi Brateş-Prut-Frumuşiţa. Cele mai importante domenii pe care activează sunt imobiliarele, agricultura şi construcţiile.

În 2008, firmele sale au înregistrat o cifră de afaceri de 18 milioane euro şi un profit brut de şapte milioane euro. „Paradoxal poate, dar pentru mine, demeniul cel mai profitabil în prezent este cel imobiliar”, menţionează Băilă.

Miron Costel (49 de ani) -  45 milioane euro
Afaceri în:  Comerţ cu produse metalurgice


Grupul Mairon deţine o suprafaţă de 350.000 mp în Galaţi, Iaşi, Găeşti, Cluj şi Jebel-Timişoara. Proprietarul grupului axat pe comerţul şi procesarea de produse metalurgice a investit anul trecut 25 de milioane de euro în  construirea fabricii de ţevi sudate pentru construcţii şi instalaţii destinate pieţei interne şi exportului.

image



Executarea proiectului a  început în 2007 şi a fost finalizat în  primul semestru al acestui an. În aceeşi sumă investită este inclus şi centrul nou de procesare a tablei din rulou pentru tăiere la dimensiunile cerute de clienţi.

În 2008, grupul Mairon a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 170 milioane euro, în creştere cu 34% faţă de anul precedent, şi un profit obţinut  anul trecut, în valoare de 9,2 milioane euro.

Costel Miron deţine peste 95% din cele două companii ale grupului, Mairon Holding şi Mairon Galaţi. Restul acţionariatului este controlat de alţi membrii ai familiei.  

Adrian Comşa (47 de ani) - 30-35 mil euro
Afaceri în: Construcţii, distribuţia energiei electrice, comerţ

Fost fotbalist în liga I şi a doua, gălăţeanul Adrian Comşa a intrat în lumea afacerilor la sfârşitul anilor ’90, „mai întai cu mărunţişuri, un magazin gen consignaţie, un import din figurine de ciocolată”, îşi aminteşte el. 

image


Cifra de afaceri obţinută pe anul 2008 de grupul de firme condus de Comşa a fost de peste 80  milioane de euro.

Deşi nu a fost un an liniştit nici pentru Adrian Comşa, acesta nu a apelat la concedieri deoarece  a obţinut lucrări şi comenzi pentru toate domeniile din sfera sa de activităţi şi a reuşit să stabilească legături cu partenerii străini.

„Societăţile Menarom PEC şi Metchim  au fost prezente la târgurile internaţionale, unde au avut standuri de prezentare şi au făcut o impresie foarte bună.

Cele două societăti  lucrează atât pentru piaţa internă, dar mai ales pentru piaţa externă, într-o proporţie de 85%”, menţionează fostul sportiv de performanţă. Adrian Comşa preferă ca timpul liber să-l petreacă împreună cu familia sa şi cu Jazz, ciobănescul său german.

Marian Andreev ( 45 de ani) - 22 milioane euro
Afaceri în: Agricultură, producţia de ulei şi grăsimi folosite în industria cosmetic
ă

Marian Andreev este acţionar majoritar la compania producătoare de ulei vegetal Prutul SA, cu o participaţie de 99 %.

Prin această companie, Andreev controlează 37% din Comcereal SA Botoşani, entitate juridică listată pe BVB, având o capitalizare de peste un milion de euro.

Acţionarul majoritar al acestei societăţi este Anna Kuipers din Marea Britanie. Saff Construct, Saff Trading şi Candyna SRL sunt alte companii la care Andreev deţine câte-un pachet minoritar de acţiuni.

Dintre toate aceste firme, cea mai putenică din punct de vedere al rezultatelor economice obţinute de-a lungul timpului este Prutul SA. Această societate deţine mărcile de ulei Prutul, Picasol şi Spornic.

Potrivit datelor furnizte, în primul trimestru din acest an, producătorul brandului Spronic a înregistrat pierderi de aproape un milion de euro, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când a obţinut un profit net de 860.000 de euro.

În conformitate cu datele furnizate de Ministerul de Finanţe, Prutul a finalizat anul 2008 cu un rulaj al afacerilor de aproape 80 de milioane euro.

Andrei Lişinschi Junior
(24 de ani) - 17-18milioane euro
Industria metalurgică

La 23 de ani, abosolvent de relaţii internaţionale, Andrei Lişinschi junior preia de la tatăl său 75% din acţiunile grupului de firme Profiland-Intfor.

A avut nevoie cam un an de zile până să se adapteze rolului de administrator, însă, pentru luarea deciziilor în cadrul companiei, Andrei Lişinschi junior se consultă întotdeanuna cu tatăl său.

În anul 2008, Juniorul a observat o scădere a volumului de vânzări aproape la jumătate faţă de anul precedent. „Anul trecut vindeam în jur de cinci-şase mii de tone de ţevi şi tablă de metal pe lună, în perioada asta vindem în jur de două mii cinci sute, trei mii”, spune tânărul antreprenor.

În ultimii 2 ani, prin compania Profiland, care deţine în prezent 83% din Intfor, Lişinschi a investit în jur de 30-35 milioane euro în achiziţionarea unei linii de tablă zincată, cu o capacitate de producţie de 150 de mii de tone pe an, o linie de tablă vopsită, având o capacitate de 80 de mii de tone pe an, un laminor 20 High, o linie de decapare  şi o linie de alucobond.

Chelu Catalin (
42 de ani) - 13 milioane euro
Afaceri în: Investiţii bursiere

Pentru anul 2008, firmele la care omul de afaceri gălăţean este acţionar majoritar prin intermediul BVB, au obţinut in total o cifră de afaceri de 70-80 de milioane de euro şi o rată a profitului de 6-7%.

Pentru 2009, Chelu prevede un „recul” al cifrei de afaceri datorat, în primul rand, diminuării preţului la materia prima şi în al doilea rând  scăderii comenzilor.

Ca orice investitor pe piaţa de capital, Cătălin Chelu îşi doreşte să poată anticipa evoluţia pieţei. „Îmi doresc să pot anticipa din timp efectele şi deznodământul acestei perioade economice în care ne mişcăm cu toţii.

Am ajuns în situaţia în care tot ce se vinde, se vinde pe nimic şi se va amplifica această stare.  În următorii 2,3 ani ne-am duce undeva la un nivel corespunzător anului 2004, 2005, după care, nici nu are sens să mai anticipăm”, mărturiseşte investitorul din Galaţi.

Chelu este prezent şi pe piaţa hotelieră cu două hoteluri de 3 stele: unul în Caracal şi altul în Eforie Sud. În cadrul întreprinderilor controlate, administrează şi câteva cabane turistice.

 Petrică Herăscu (39 de ani) - 7 milioane euro
Afaceri în: Morărit-panificaţie, imobiliare, media


Cea mai mare realizare a lui Herăscu din ultimul an, este reprezentată de  îndeplinirea unui obiectiv mai vechi al Galmopanului şi anume intrarea în piaţa internaţională.

Din noiembrie 2008, Petrică Herăscu este exportator de biscuiţi produşi de Galmopan. Astfel că, pe timp de criză, nu doar românii se bucură de ronţăirea biscuiţilor Dulcissimo, Bubu, Fructine sau Cremio.

„Avem deja 16 ţări în care exportăm, printre care se număra Japonia, China, Singapore, Dubai, Kuweit, Malta şi Slovacia”, menţionează proprietarul companiei Galmopan. Acest succes l-a determinat pe „brutarul internaţional” să-şi îndrepte planurile spre consolidarea exportului.

Astfel că, în urmă cu un an de zile, Petrică Herăscu a achiziţionat fabrica de biscuiţi din Galaţi şi moara de porumb, o investiţie de 15 milioane de euro.

Acesta decalară că se aşteaptă ca noua moară de porumb să contribuie substanţial la veniturile grupului. Puţinul timp liber pe care-l are, Herăscu îl rezervă familiei.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite