Galaţi: Ioan Toderiţă, matematicianul care scrie versuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Ioan Toderiţă, matematicianul care scrie versuri
Galaţi: Ioan Toderiţă, matematicianul care scrie versuri

În ultimii 35 de ani, profesorul de matematică a scris nu mai puţin de 21 de cărţi, de poezii, romane şi evident cărţi de specialitate.

Ioan Toderiţă este profesor de peste 45 de ani ! De două decenii, predă la Colegiul Economic “Virgil Madgearu”, Grupul Şcolar „Radu Negru” şi Colegiul Tehnic „Paul Dimo”.

Pasiunea pentru scris proză şi-a descoperit-o  pe vremea când era elev al Liceul „Vasile Alecsandri”. Ca poet a debutat în revista „Pagini Dunărene”, în 1973. De la debut şi la până la Revoluţia din ’89, Ioan Toderiţă nu a mai scris nimic.

Am simţit că nu puteam să scriu în contextul de atunci, observând foarte atent realităţile totalitarismului, până am ajuns la o stare de repulsie”, îşi aminteşte profesorul de matematică. S-a reapucat de scris publicând o culegere de probleme care s-a bucurat de mare succes.

Probleme, dintre care multe au apărut şi în faimoasa Gazeta Matematică, au fost adunate într-o primă carte apărută în 1990, într-un tiraj de 70.000 de exemplare. “A fost cea mai mare bucurie a mea de atunci”, mărturiseşte profesorul.

Următoarele cărţi au fost de poezie şi au avut ca sursă de inspiraţie matematica, titlurile acestora fiind sugestive: “Sume finite”, “Sume infinite” şi “Sume algebrice” sunt volume care au avut acelaşi scop: exerciţiul poetic de purificare a categoriilor matematice, care pot fi transformate în expresie lirică şi simbol.

Încă două cărţi, în pregătire

Ioan Toderiţă spune că nevoia de reprezentare a filozofiei matematice în plan literar s-a manifestat în aceste scrieri. Fiecare carte de poezii a apărut “la pachet” cu câte un roman.

Cărţile de poezii fac sinteza romanelor, sinteză de tip convergent. Eu am scris poezie dintr-o nevoie de a călători în alte domenii filozofice, începând cu cele platoniene şi sfârşind cu filozofiile raţionaliştilor Decartes-Pascal-Leibnitz”, mai afirmă profesorul de matematică.

Ultima carte apărută „ Lumină, cât să vezi”, reprezintă o critică a învăţământului românesc şi argumentează  concluzia nefericită că acesta nu oferă suficientă „lumină” generaţiilor actuale de elevi.

Am în lucru două cărţi – una de poezie, cealaltă un roman. Volumul de poezie se doreşte a fi o replică la ermetismul de tip silabic şi fonologic al lui Malarme, iar romanul tratează cel de-al doilea Război Mondial, din spaţiul românesc. Scot în evidenţă două tipuri de invazie: morală şi politică, una cea nemţească – severă şi nesentimentală, alta cea rusească – plină de rapt şi devastare”, spune Ioan Toderiţă.

Profesorul-scriitor nu este un om al găştilor literare şi nici nu se regăseşte în mediul provincial al disputelor de tip genialitate antologică antumă.


Profil:

Născut: 2 mai 1943, Tuluceşti, jud. Galaţi

Studii: Facultatea de Matematică – Universitatea Bucureşti

Stare civilă: Căsătorit

Ce-i place?

Muzica, marile simfonii, începând cu Hyden şi sfârşind cu Beethoven. Nu Wagner! Îmi mai place pictura, chiar o să-mi vernisez o mică expoziţie cu tablouri în pastel, în ulei şi acuarele. Şi nu în ultimul rând, îmi place să realizez cronici ale scrierilor gălăţene, în colaborare cu Florina Zaharia de la Centrul Cultural Dunărea de Jos.

Ce nu-i place?

În niciun fel, învăţământul prezent şi confuzia care se face între libertinaj şi libertate în multe domenii sociale. Nu-mi place, spre tristeţea constanţei mele de român, politicianismul demolator de specific naţional şi ideal naţional, ca scriitor care ţine la etnicul românesc şi care crede în el.

Întrebări şi răspunsuri

La ce mai este bună creaţia literară în ziua de azi?

Poezia este singura dogmă care nu te îngenunchează în faţa Dumnezeului altora, mai mult decât în faţa propriului Dumnezeu. După cum proza este singura lume în care te poţi găsi mai bun, mai simţitor, mai moral.

Ce înseamnă să ai un destin de profesor-scriitor?

Să fii mijlocitorul purificării prin adevăr, asta înseamnă un destin de scriitor. Nu predestinat pentru asta, ci luându-ţi foarte în serios misiunea socială şi imboldul afectiv. Misiunea socială, ca profesor, imboldul ca scriitor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite