Tinerii ospătari: "Zâmbetul profesional" poate conta enorm în faţa clienţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpiada micilor bucătari, un adevărat recital gastronomic. Foto: Bogdan Dimofte
Olimpiada micilor bucătari, un adevărat recital gastronomic. Foto: Bogdan Dimofte

140 de elevi de liceu din toată ţara au venit la Galaţi pentru a se "întrece" în măiestrie culinară şi tehnici de servire. Viitorii barmani şi cheneri şi-au învins emoţiile pentru a zâmbi profesional comisiei de examinare.

Brutar-patiserii, preparatorii de produse făinoase, comercianţii, preparatorii produselor din carne, ospătarii şi chelnerii din şcolile de profil din toată ţara s-au reunit zilele acestea la Galaţi pentru cea mai importantă competiţie a anului: Olimpiada pe meserii. Cei aproape 140 de „meseriaşi" au fost repartizaţi la trei licee din Galaţi care au în programa şcolară profiluri alimentare: Grupul Şcolar „Elena Doamna", Grupul Şcolar „Dumitru Moţoc" şi Grupul Şcolar „Virgil Madgearu".

La „Moţoc", au venit cei care visează la meseria de ospătar sau bucătar. 60 de copii în total, din toată ţara. Printre ei şi o gălăţeancă: Liliana Diaconiţă, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Virgil Madgearu.

„Ce trebuie să aibă un ospătar ideal? Păi, evident ţinută impecabilă şi punctualitate. Ah, şi nu trebuie să-i lipsească zâmbetul profesional", afirmă Liliana.
Profesorii care îi învaţă pe tinerii gălăţeni secretele prestării acestor servicii publice ne-au declarat că le cer concurenţilor mult mai mult.

„Ospătarul este interfaţa dintre restaurant şi chelner. Trebuie să aibă importante cunoştinţe de gastronomie. În plus, trebuie să ştie să comunice, eventual în mai multe limbi străine. N-ar fi rău să ştie şi câteva metode spectaculoase de servire, pentru că şi acestea fac impresie bună. Într-un cuvânt, omul de la masă trebuie să se simtă relaxat după o masă la restaurant", spune Corina Gavrilă, specialist în domneiul ospătăriei.

Emoţii pentru „meseriaşi"

La „Elena Doamna", cei mai mulţi candidaţi, 31 la număr, au susţinut probe pentru categoria „preparatori de produse făinoase". Aceştia au avut o temă destul de simplă, dacă este vorbim din punctul de vedere al spectatorului, dar care le-a dat destule emoţii elevilor. Este vorba despre împletitul pâinii, care se poate face, potrivit organizatorilor, în sute de feluri.

„Noi le-am dat aluatul - arta şi măiestria este la ei ! Evaluatorii urmăresc în general dexteritatea candidaţilor, dar şi timpul în care realizează produsele. Ei urmăresc şi modul în care copiii se organizează, dar sunt atenţi şi la produsul finit, adică cel copt", ne-a declarat inspectorul de specialitate Corina Tatu.
Un alt domeniu de concurs a fost cel rezervat „preparatorilor de produse din carne şi peşte". Întrucât este un domeniu care necesită ceva mai mult timp pentru desfăşurare, în cursă au intrat doar 15 elevi. Tema a fost şi aici una destul de simplă: umplerea şi aranjarea cârnaţilor.

„M-am chinuit să arăt profesorilor evaluatori cum se fac aceşti cârnaţi. Am făcut perechi egale, care să încânte juriul. Din păcate, cârnaţii au ieşit cam groşi. Cei mai buni cârnaţi sunt cei subţiri, pentru că sunt mai uşor de prăjit", ne-a explicat Laurenţiu Cizmă, un candidat venit tocmai de la Sibiu.

Toţi cei 140 de candidaţi vor susţine mâine proba scrisă la Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna".

Galaţiul, bine reprezentat

Urbea noastră a avut la acest concurs patru reprezentanţi. Este vorba despre Valentina Gurău (brutar-patiser), Mihai Jean Oancea (preparator produse din carne şi peşte), Liliana Diaconiţă (ospătar-chlner) şi Nicolata Stan (comerciant). Toţi aceştia au câştigat fazele judeţene ale concursurilor pe meserii. Câştigătorii Olimpiadei naţionale vor fi desemnaţi după cele două probe. Ponderea probei practice în nota finală va fi de două treimi iar probei scrise îi revine restul. Festivitatea de premiere, va avea loc sâmbătă, cu începere de la ora 10.00 în Club S.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite