Misterele unei demisii cu parfum de concediere. De ce a plecat Thierry LeGall de la Mittal Galaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Thierry LeGall a fost înlocuit de la şefia combinatului ArcelorMittal Galaţi, după o gafă de proporţii făcută săptămâna trecută, când a anunţat că va negocia energia electrică direct cu Hidroelectrica, fapt ce încalcă legea care interzice companiilor de stat să negocieze preţul direct cu clienţii lor.

Înlocuirea lui Thierry LeGall de la conduecerea ArcelorMittal Galaţi a devenit un fapt. În locul lui va veni un alt francez, Eric Remisz, care anterior a fost director adjunct la Apa Nova Bucureşti, fără a se remarca prin lucruri deosebite.

Aparent, este o schimbare de management fără prea multe implicaţii, fostul şef anunţând continuarea proiectelor în derulare, iar conducerea companiei scoţând la înaintare sintagma "probleme personale". 

„Combinatul din Galaţi intră acum într-o nouă fază, odată cu repornirea Furnalului 5, dar se va concentra în continuare atât pe programul de transformare, cât şi pe îmbunătăţirea performanţelor tehnice, orientări care vor rămâne neschimbate", a declarat Le Gall, citat în comunicatul companiei. „Dl. Le Gall, care va părăsi Combinatul şi din motive personale, îşi va continua activitatea în cadrul managementului Diviziei Flat Carbon Europe a ArcelorMittal", se mai arată în anunţ.

Pe de altă parte însă,  înlocuirea lui LeGall vine la doar o săptămână după ce, în cadrul unei conferinţe de presă, oficialul a făcut o gafă de proporţii.

Întrebat dacă la finele acestui an compania va cumpăra electricitate tot de pe bursa de energie OPCOM, ca şi anul trecut, LeGall a precizat că va renegocia actualul contract cu Hidroelectrica. Însă acest lucru ar fi fost complet ilegal şi ar fi înseamnat încălcarea unui ordin ministerial care prevede că producătorii de energie de stat trebuie să vândă electricitatea exclusiv pe bursa OPCOM.

Ordinul a fost dat tocmai din cauza unor tranzacţii de acest gen, care implicau „băieţii deştepţi" din energie şi Hidroelectrica.

La câteva ore după terminarea conferinţei, LeGall a revenit asupra declaraţiilor, precizând că ArcelorMittal va merge totuşi pe OPCOM pentru a cumpăra energie. Chiar şi aşa, LeGall a deconspirat faptul că tot Hidroelectrica îi va livra energie şi că restul producătorilor sau furnizorilor nu vor avea nicio şansă la licitaţie.

Contractul dintre ArcelorMittal şi cel mai ieftin producător de energie din România a fost încheiat în decembrie anul trecut, în plin scandal legat de „băieţii deştepţi" şi accesul lor la energia ieftină. Tranzacţia a fost la limita legii, pentru că, deşi s-a încheiat pe bursa de energie OPCOM, cei doi parteneri au apelat la un artificiu: Mittal a cerut energie la un preţ foarte mic, la care doar Hidroelectrica putea să-i livreze.

Mittal cumpără astfel de la Hidroelectrica o cantitate uriaşă de electricitate la un preţ cu 25% sub media pieţei. Combinatul siderurgic este al doilea mare consumator de electricitate din România, utilizând anual 3,5% din consumul naţional.

De două ori mai scump în Luxemburg

După scandalul legat de achiziţia energiei ieftine, LeGall a declarat că preţul plătit de Mittal Galaţi este similar cu cel din alte ţări europene. Totuşi, potrivit informaţiilor obţinute de „Adevărul", combinatul din Luxemburg al grupului plăteşte 60 de euro pe MWh în medie, în timp ce electricitatea pentru Galaţi costă 32 de euro pe MWh.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite