Galaţi: Teroriştii cu bombe false

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului şi până acum, la Galaţi au fost şase alarme false cu bombă Din cei şase indivizi care au alertat în mod eronat instituţiile statului în legătură cu posibile atentate cu bombă, niciunul nu a fost identificat.

Este aproape imposibil să-i depistezi pe cei care fac astfel de glume, sunând la numărul unic de urgenţă 112 de la telefoane publice sau chiar de pe cartele de mobil cumpărate de la chioşcuri.

„În toate aceste cazuri au fost folosite cartele pre-pay, iar până acum nu au fost identificaţi autorii. Când şi dacă vor fi identificaţi, aceştia riscă doar amenzi contravenţionale de la 100 până la 500 de lei”
, a declarat subcomisar Tudorel Anghel, din cardrul Serviciului Arme Explozibili şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi. 

Anul acesta în judeţul Galaţi, forţele de ordine au intervenit de nu mai puţin de şase ori în urma unor ameninţări cu bombe. Până acum niciuna dintre aceste alarme nu a făcut altceva decât să scoată din cazarme importante forţe de ordine, fie că este vorba de Poliţie, Jandarmi, Pompieri sau SRI.

Două bombe la aceaşi şcoală


Campioana din punctul de vedere al alarmărilor a fost Şcoala nr. 6 din Tecuci. Prima astfel de alarmă a avut loc în data de 16 ianuarie 2009. La numai o săptămână, mai exact pe data de 21 ianuarie, la aceaşi şcoală a avut loc o altă alarmă cu bombă. Tot falsă.

În februarie a venit rândul unei şcoli din Galaţi să fie evacuate. Este vorba de Şcoala 18. În luna aprilie, mai exact de ziua păcălelilor, un cabinet stomatologic din cartierul Micro 39 A a fost ţinta unui astfel de „atentat”.

Spitalul şi Palatul de Justiţie-ţinte uşoare

Ultimele două alarme din acest an au afectat mult mai multe persoane, deoarece, pe data de 3 octombrie, un puşti a pus pe jar autorităţile, după ce a anunţat amplasarea unui dispozititiv exploziv în incinta Spitalului Judeţean „Sfântul Apostol Andrei”. Din fericire, în acest caz nu a fost nevoie de evacuare.

Locotenent Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, a declarat: „Este greu să fii pregătit pentru o eventuală evacuare a Spitalului. Avem la dispoziţie corturi, dar dacă este o evacuare reală, autorităţile locale trebuie să fie pregătite cu o soluţie de avarie”

Având în vedere că a fost vorba despre un apel făcut de un copil, care probabil se plictisea acasă, a fost scotocit numai parterul unităţii sanitare. Cum era de altfel de aşteptat, şi această alarmă s-a dovedit a fi una falsă.

Cel mai recent caz de acest gen a avut loc săptămâna tracută, chiar în centrul oraşului. Atunci întreaga activitatea Palatului

image

de Justiţie a fost oprită pentru mai mult de două ore, magistraţii şi justiţiabilii fiind evacuaţi în mare viteză. Geniştii au scotocit clădirea de jos până sus, dar până la urmă s-a dovedit că eforturile lor au fost inutile.

În niciunul din aceste cazuri nu au fost descoperiţi autorii, ceea ce înseamnă că sistemul de detectare a apelurilor are nevoie de serioase îmbunătăţiri.

Conform legii 61/1991 , „constituie contravenţie alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, dupa caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, făra motiv intemeiat”. Acest gen de contravenţie se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei.

În schimb, teroriştii sunt pasibili de pedeapsa cu închisoare. Între unu şi trei ani de stat la răcoare, ceea ce, fie vorba între noi, ni se pare extrem de puţin, chiar dacăp este vorba d ecazurile în care bomba este dezamorsată fără a produce efecte.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite