Termoizolarea pe banii statului a lăsat meseriaşii fără lucrări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teoretic, blocul D7 ar fi trebuit să fie reabilitat în trei luni, practic va fi gata în şase
Teoretic, blocul D7 ar fi trebuit să fie reabilitat în trei luni, practic va fi gata în şase

Gălăţenii au renunţat să-şi mai facă izolaţii, în particular, după lansarea Programului naţional de reabilitare termică.Pentru a-şi păstra clienţii, meseriaşii din oraş au redus tarifele astfel încât termoizolarea unui apartament cu două camere poate costa între 1.000 şi 1.800 de lei.

În ultimii ani, tot mai mulţi gălăţeni şi-au reabilitat apartamentele pentru a-şi crea confortul termic de care au nevoie, atât pe timpul iernii, cât şi pe timpul verii, fără să plătească prea mulţi bani la factura de întreţinere şi energie electrică.

Cu toate acestea, după lansarea Programului naţional de reabilitare termică proprietarii au renunţat să-şi mai facă astfel de lucrări sperând că vor beneficia de termoizolarea locuinţelor pe banii statului, ei contribibuit doar cu 20% din suma totală. Astfel, în prezent, firmele care făceau acest tip de lucrări în particular se plâng că au rămas fără clienţi.

Am avut lucrări şi anul trecut, însă nu ca la nivelul înregistrat în 2008. Acum abia suntem la început de an, dar nu se anunţă vremuri mai bune. Oamenii au auzit de programul derulat prin intermediul Primăriei şi vor să beneficieze de banii statului. Nu mai apelează la serviciile noastre", a spus Nicolae Humulescu, administratorul firmei Intermedia.


Tarifele au fost reduse cu 10%
Pentru a-şi atrage clienţii, firmele specializate în termoizolarea blocurilor au tăiat 10% din sumele practicate pentru serviciile lor. Astfel, în prezent, reabilitarea unui apartament cu două camere poate costa între 1.000 şi 1.800 de lei, în funcţie de suprafaţa exterioară pe care trebuie pus polistirenul.


În timpul lucrărilor, noi folosim schelele, iar metrul pătrat de termoizolaţie costă 50 de lei. Asta înseamnă că fiecare proprietar plăteşte în funcţie de suprafaţă. Spre exemplu, dacă un apartament are 20 de metri pătraţi, atunci lucrarea costă 1.000 de lei, dacă e vorba de 30 de metri pătraţi atunci preţul se ridică la 1.500 de lei", a explicat Nicolae Humulescu, administratorul firmei Intermedia.


O altă firmă care lucrează cu alpinişti percepe 60 de lei pe metrul pătrat. În acest caz, izolarea unui apartament de două camere poate costa între 1.200 şi 1.800 de lei.


Lucrarea este gata în trei zile
Pe lângă preţurile avantajoase, firmele promit, atât calitate, cât şi rapiditatea lucrărilor.


Executarea unei lucrări depinde foarte mult de suprafaţa apartamentului. Însă, 20-30 de metri pătraţi pot fi izolaţi în două-trei zile. Noi oferim şi o garanţie de doi ani pentru lucrările făcute. Însă, vă pot spune că am lucrări făcute de şase ani şi încă rezistă", a explicat Sorin Felea, administratorul firmei Pro Climb.


De asemenea, specialiştii din domeniu au declarat că o termoizolaţie bine făcută poate reduce consumul de energie termică cu până la 50%.

Dacă este folosit un polistiren de 10 centimetri atunci consumul de energie poate fi redus la jumătate. Investiţia făcută în termoizolarea apartamentelor poate fi recuperată, din reducerea făcută la plata întreţinerii sau la energia electrică, în maxim doi-trei ani", a spus Nicolae Humulescu, administratorul firmei Intermedia.


Întârzieri de trei luni la reabilitarea pe banii statului

Cei care au crezut că-şi pot izola apartamentele pe bani statului au petrecut iarnă în aceleaşi condiţii ca până acum. Şi asta pentru că, primele trei imobile, respectiv D7, C11 şi C12 din Ţiglina II, care ar fi trebuit să fie deja reabilitate sunt, şi după trei luni de la începerea lucrărilor, încă nefinalizate.

Termenele în cazul celor trei lucrări au fost depăşite din cauza condiţiilor meteorologice.Constructorii au cerut prelungirea termenului de încheiere a lucrărilor până pe 31 mai 2010. În aceste condiţii, firmele nu vor fi sancţionate", a spus Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Lucrarea costă 6.500 de lei, în această sumă intrând izolarea apartamentului, montarea termopanelor, reparaţiile la subsolul şi acoperişul blocului. Proprietarul va plăti doar 20% din această sumă, respectiv 1.300 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite