INEDIT/Un tânăr de 16 ani face terapie prin pictură la Spitalul Judeţean Galaţi. Pacienţii mai uită astfel că în saloane e frig şi că nu au medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băiatul pictează non stop de când este internat Foto: Adrian Obreja
Băiatul pictează non stop de când este internat Foto: Adrian Obreja

„Ideea” năstruşnică a pornit de la unul dintre bolnavii internaţi, elev la Liceul de Artă din Galaţi. Ionuţ Claudiu Postolache, în vârstă de 16 ani, a fost internat în urmă cu câteva zile, după ce a leşinat în baie şi  a căzut lovindu-se cu capul de cadă.

Pentru a trece mai uşor peste monotonia timpului petrecut în spitalu şi peste problemele sale de sănătate, a început să deseneze cât este ziua de lungă.
 
Nedespărţit de creioane

Primul lucru pe care l-a cerut familiei pentru a-i  fi adus de acasă a fost blocul de desen şi creioanele. Ionuţ se exprimă cel mai bine desenând şi, pe deasupra, în salonul de spital, astfel astfel  timpul trece mult mai repede.

„Mi s-a spus să aduc de acasă pijamale, prosop, cană şi tot ce mai trebuie dar eu am cerut blocul de desen. Altceva nu mă interesează. Am făcut câteva desene de când sunt internat. Mă relaxează, mă ajută să trec mai uşor peste spitalizare. Mă ajută când sunt trist, când am probleme. Chiar şi atunci când sunt bucuros. Aşa mă exprim eu”, spune Ionuţ Claudiu Postolache.

Printre temele abordate de micul pictor, elev la Liceul de Artă din Galaţi, se numără cele legate de război precum şi portretele. Pe lângă faptul că desenează non-stop, a reuşit să-i convingă şi pe ceilalţi colegi de salon, mult mai în vârstă, să dea frâu liber imaginaţiei şi să uite de problemele de sănătate, de lipsa medicamentelor şi, mai nou, de frigul din saloane.


„Am desenat şi eu aseară ceva. Am vrut să fac un portret. Chiar mă simt mai bine. Uit de ce sunt aici şi de afecţiunile de care sufăr. Fac asta pentru mine. Mai uităm de frig, de faptul că nu avem pături destule şi că trebuie să dăm bani pe medicamente, pentru că spitalul nu are”, spune Mitică Petcu, unul dintre colegii de salon ai tânărului.

La prima vedere, ceilalţi pacienţi din salon au crezut că băiatul nu este întreg la minte, văzându-l că pictează toată noaptea, dar apoi s-au convins că sfaturile lui sunt foarte bune.

În loc de medicamente

Medicii din cadrul Spitalului Judeţean sunt încântaţi de „musafirul” lor, dar şi de modalitatea prin care acesta a reuşit să-i destindă pe ceilalţi pacienţi din salon.

„La spital ne confruntăm cu o concurenţă neloială, din partea unui pacient. Desenează de zori, ba mai mult, i-a convins şi pe ceilalţi colegi de suferinţă să picteze. Nu citeşte ziare, nu ascultă radio, ci desenează încontinuu. Aşa mai suplineşte lipsa de medicamente şi de pături. Este o soluţie care ar putea fi apicată şi care ar înlocui cu succes tratamentul deficitar pe care îl oferă sistemul medical din România”, spune Nicolae Bacalbaşa, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.


Vox: „Este o soluţie care ar înlocui cu succes tratamentul deficitar pe care îl oferă sistemul medical din România”, spune Nicolae Bacalbaşa, medic.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite