Teatrul gălăţean/ “Am făcut un festival de câţi bani am avut!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Vasiliu
Vlad Vasiliu

Directorul Dramaticului mărturiseşte că a adus la Galaţi doar trupe „din vecini", pentru reducerea cheltuielilor. În schimb, prestaţia din această seară a Teatrului Odeon a cosumat jumătate din tot bugetul alocat pentru manifestare

Deşi s-a aflat la un pas de anulare din cauza problemelor financiare, Festivalul de Comedie de la Galaţi s-a ţinut şi în acest an şi iată, a ajuns la final.

Primul care a dat un semnal pozitiv pentru susţinerea festivalului a fost primarul Dumitru Nicolae, care, în stilu-i caracteristic, i-a spus lui Vlad Vasiliu cam prin luna mai a acestui an: "Lasă, dom'le, că se rezolvă!".

Apoi, a fost rândul lui Gheorghe Bugeac, preşedintele Comisiei Buget-finanţe din cadrul Consiliului Local Galaţi ca să-l încurajeze pe directorul teatrului să nu abandoneze ideea organizării acestui festival.

La finalul unei noi ediţii de criză, Vlad Vasiliu recunoaşte că a făcut un festival "de câţi bani a avut"!

"Am făcut un artificiu, pe care n-ar fi trebuit să-l fac, dar nu aveam încotro: am luat şi eu lista cu piesele vizionate de domnul Marius Zarafescu (n.r. - directorul Festivalului) şi propuse pentru acest festival şi am selectat! Am tăiat, fără milă tot ce ne-ar fi costat mult, în special legat de transport şi recuzită. Am adus doar teatre din jurul nostru", mărturiseşte Vlad Vasiliu.

Actorul a făcut rabat de la această regulă doar pentru trupa Teatrului Odeon, cea care joacă în această seară ultima piesă din Festivalul de Comedie.
"M-a costat o avere: jumătate din cât mi-a dat Consiliul Local, dar eu zic merită!", mai spune actorul şi directorul Dramaticului gălăţean.

L-am întrebat pe Vlad Vasiliu ce s-ar fi întâmplat dacă această sărbătoare a comediei nu s-ar fi ţinut în acest an.
"În primul rând, ni l-ar fi «furat» altcineva şi apoi, s-ar fi întrerupt o tradiţie de aproape 40 de ani", spune actorul.

La bruma de cultură care se mai face în oraşul de la Dunăre (deja se zvoneşte prin ţară că Galaţiul este "varză" la cultură) era păcat să pierdem acest festival anual.

"O spun cu tristeţe: gălăţenii se îngrămădesc la orice afiş pe care scrie «mari actori din Bucureşti». Nu prea înţeleg de ce, pentru că şi noi avem spectacole bune... Dar chiar şi aşa, să zicem că au dreptate, i-aş fi lăsat fără acest festival prin care să ia contact cu alte teatre", explică Vlad Vasiliu.

Ca să facă un festival pe măsura celor din anii anteriori, când veneau 15 trupe şi se jucau câte două spectacole pe zi, Vlad Vasiliu spune că ar avea nevoie de 150.000 de lei. Anul acesta Primaria a dat 30.000 de lei, iar Ministerul Culturii încă 30.000.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite