Taxă usturătoare pentru cel mai mare poluator al Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ArcelorMittal rămâne pe primul loc în topul marilor poluatori. Foto Liviu Ghinea
ArcelorMittal rămâne pe primul loc în topul marilor poluatori. Foto Liviu Ghinea

Colosul siderurgic va plăti, anul acesta, 7,8 milioane de lei pentru poluarea pe care o provoacă în oraş.Cu banii încasaţi de la cea mai mare sursă de poluare a Galaţiului, autorităţile locale vor curăţa gudroanele din lacurile dintre combinat şi oraş.

Potrivit primarului Dumitru Nicolae , ArcelorMittal va plăti, anul acesta, la bugetul local, o taxă de poluare cu peste 100.000 de dolari mai mare, majorarea acesteia fiind de 4,3%.


Mai exact, este vorba despre taxa pentru activitatea de siderurgie percepută întreprinderilor foarte mari din acest domeniu. Dacă în 2009, valoarea taxei a fost de 7.560.000 de lei, anul acesta, municipalitatea a majorat-o cu 325.100 de lei, până la valoarea de 7.885.100 de lei.


Această taxă se aplică pentru poluarea primară. Noi trebuie să curăţăm gudroane din lacurile dintre combinat şi oraş. Anul acesta vom decolmata Lacul Cătuşa şi Balta Mălina", a explicat primarul Dumitru Nicolae.


Obligaţii de mediu şi în 2010
ArcelorMittal are de îndeplinit, anul acesta, 35 de obligaţii de mediu cu toate că, anul trecut, pentru a scăpa de investiţiile majore în acest domeniu, compania a închis Uzina Cocso Chimică, cea care genera 50% din poluarea datorată combinatului.


Potrivit autorizaţiei integrate de mediu, conducerea colosului siderurgic trebuie să aibă în vedere modernizarea instalaţiilor de depoluare de la oţelării, de la Uzina de laminate plate (ULP), Uzina de piese de schimb ( UPS) şi Uzina producere şi distribuţie a energiei siderurgice (UPDES).


Dintre obligaţiile stabilite pentru a fi realizate în 2010, menţionăm modernizarea unor instalaţii cum ar fi cea pentru reducerea emisiilor de pulberi la cuptorul electric, pentru reducerea emisiilor la electrofiltrul desprăfuire, a instalaţiei de reducere a emisiilor la electrofiltrul Furnalului 5 sau instalaţia pentru reducerea emisiilor secundare de pulberi din zona de tăiere a bramelor la TC1.


4 milioane de euro, investiţiile combinatului în mediu
Oficialii companiei ArcelorMittal au declarat că în 2010 vor investi 4 milioane de euro în proiecte care vizează protecţia mediului. „Vom investi 60 de milioane de euro, în mentenanţă şi mediu, faţă de 40, cât am cheltuit în 2009", a spus Thierry Le Gall , directorul general al combinatului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite