Galaţi: Tărtăcuţe devenite personaje din poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Tărtăcuţe devenite personaje din poveste
Galaţi: Tărtăcuţe devenite personaje din poveste

Dovleceii, tărtăcuţele şi tigvele au prins „viaţă” şi s-au transformat în fazani, fluturi, lebede, arici, purcei, băbuţe stând la sfat, o mireasă cu tot cu alai, un păun, un melc, o omidă. Toate aceste personaje din poveste pot fi admirate la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

Cel care s-a ocupat de “înfrumuseţarea”  bostanilor şi a tărtăcuţelor este Alexandru Perieţeanu, coordonatorul expoziţiei. Acesta ne-a mărturisit că îngrijeşte familia cucurbitaceelor încă de la înfiinţarea Grădinii Botanice.

  „Este o pasiune veche, iar acum a devenit şi o sarcină de serviciu. Fiecare plantă trebuie privită şi atinsă cu gingăşie, deoarece este un miracol al naturii”, ne-a declarat  Alexandru Perieţeanu.

Deoarece recolta din acest an a fost mai slabă decât cea din anii anteriori, muzeograful s-a gândit să le ofere gălăţenilor  o „altfel” de expoziţie, scoţând în evidenţă  tot felul de forme stranii, animale, flori.

image



„Anul acesta a lipsit prezentarea sub aspect ştiinţific şi am dorit să lăsăm imaginaţia fiecărui vizitator să contribuie la reuşita expoziţiei. Mi-am propus  ca frunţile vizitatorilor să se descreţească atunci  când vor privi exponatele”

, spune muzeograful. 

Plante medicinale rare

Una dintre cele mai rare plante medicinale pe care a îngrijit-o Alexandru Perieţeanu este „Momordica charantia" , o plantă agăţătoare originară din sudul Asiei, al cărei fruct este asemănător castravetelui. „Es

te foarte mult folosită în combaterea

image

diabetului zaharat de tip B. Din păcate, anul acesta, nu am mai reuşit să o cultivăm deoarece evoluţia vremii a fost foarte ciudată”

, ne-a spus inginerul  horticol.

O  plantă  deosebită este şi  „Paulowna tomentosa” , un arbore ornamental care îi plăcea tare mult soţiei unui ţar rus şi care, din acest motiv, a primit numele ţarinei.

Tot la Grădina Botanică, iubitorii de natură mai pot descoperi colecţia de plante utilitare, care conţine plante medicinale, industriale şi alimentare. „Toate plantele sunt crescute în grădină. Avem plante medicinale, cum ar  fi opt feluri de mentă, 17 specii de busuioc, 21 de specii de sunătoare, opt specii de lavandă. Seminţele  provin din schimburi  internaţionale, diverse colectări şi schimburi interne între pasionaţi”, povesteşte cu mândrie muzeograful.

Pentru ca vizitatorii să se poată bucura de ele, Alexandru Perieţeanu speră ca „personajele” sale să reziste cât mai mult. „Îmi doresc ca aceste plante să trezească setea de cunoaştere şi de frumos în sufletele gălăţenilor”, a adăugat muzeograful.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite