Galaţi: Sute de gălăţeni îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele săptămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Sute de gălăţeni îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele săptămâni
Galaţi: Sute de gălăţeni îşi vor pierde locurile de muncă în următoarele săptămâni

Zeci de societăţi din Galaţi au comunicat Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) numărul angajaţilor pe care intenţionează să-i trimită în şomaj pe perioada sezonului rece. Cei mai mulţi dintre cei care vor rămâne fără locuri de muncă provin de la firmele care desfăşoară activităţi sezoniere. Astfel, 800 de muncitori din construcţii şi agricultură vor fi concediaţi în luna noiembrie.

Mihalache Ciupercă are 54 de ani, iar de 30 de ani lucrează în construcţii. Meseria i-a cerut multe sacrificii, însă pentru a fi sigur că va avea cu ce să-şi întreţină cei trei copii, gălăţeanul nu a renunţat la serviciu oricât de greu i s-ar fi părut.
 
Acum Mihalache stă cu teamă că, după venirea frigului, patronul l-ar putea trimite acasă.

Până acum nu am avut probleme de acest gen, pentru că, la firma la care lucrez, angajaţii sunt obligaţi să-şi programeze concediile de odihnă în perioada de iarnă. Sperăm ca şi anul acesta să fie la fel”, a spus, fără să se oprească din lucru, muncitorul.

În situaţia lui Mihalache Ciupercă sunt şi alţi 800 de gălăţeni pentru care patronii au înştiinţat deja AJOFM că-i va disponibliza începând cu luna noiembrie. Majoritatea celor care urmează să-şi piardă locurile de muncă sunt muncitorii din domeniul construcţiilor civile şi agricultură.

Confort  SA a notificat numărul cel mai mare de persoane care urmează să fie disponibilizate începând cu luna noiembrie. Este vorba despre 390 de salariaţi, dintr-un total de 493, câţi are, în total, societatea.

Arcada SRL este o altă firmă care intenţionează să dea afară mai mult de jumătate dintre angajaţi. Potrivit înştiinţării primite de AJOFM, este vorba despre 143 dintre cei 181 de muncitori.

Disponibilizări masive vor fi şi la Agrimat Matca de unde vor fi trimişi în şomaj 40 de angajaţi dintr-un total de 142 de persoane.

 „Ca urmare a restrângerii unor fronturi de lucru din cauza condiţiilor meteorologice, dar şi a dificultăţilor financiare, am decis concedierea colectivă. Însă, deocamdată, este un plan pe care îl vom pune în practică doar dacă nu vom avea alternativă”, a adăugat Mirela Damaschin, şeful Resurselor Umane din cadrul societăţii Confort SA.

Pe timpul iernii, muncitorii sunt în concediu de odihnă, iar dacă vremea nu ne va permite să lucrăm, probabil că, în ianuarie 2010, să fie şi persoane trimise în şomaj tehnic, cel puţin pentru o perioadă foarte scurtă”, a explicat Corneliu Istrate, directorul Vega, firma care în decembrie 2008 a anunţat că va disponibliza 1600 de muncitori.

La nivelul judeţului Galaţi, anul acesta şi-au pierdut locurile de muncă aproximativ 8.000 de persoane astfel încât, rata şomajului, atinsă în septembrie 2009, a fost de 10,3% , adică dublă faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul şomerilor este de 22.484 de persoane, dintre care 13.133 sunt bărbaţi. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite