Galati: Sute de gălăţeni fac coadă la un blid cu mâncare
0
Pentru săracii care nu pot să-şi asigure nici măcar hrana zilnică, cantina socială de pe strada Dogăriei este o adevărată mană cerească. Cei mai mulţi dintre ei sunt vârstnici, bolnavi cronici şi copii.
Persoanele care îşi ridică hrana de la cantină spun că mâncarea e gustoasă şi mai ales binevenită. Cei mai mulţi dintre ei nu se ruşinează de condiţia lor socială. Sunt oameni simpli, necăjiţi, care dis-de-dimineaţă se aşează organizat la coadă pentru a-şi satisface o nevoie esenţială: hrana.
“Eu vin în fiecare dimineaţă la cantină şi iau mâncare de aici pentru mama şi cei patru fraţi ai mei. Ne-am obişnuit cu ceea ce ne dau aici. Cel mai mult îmi place când primim salam şi ciocolată”, spune Maftei Adrian, un copil de opt ani.
“Sunt singură şi beneficiez de ajutor social. Îmi ajung banii doar să plătesc facturile la utilităţi, aşa că o porţie de mâncare e binevenită”, povesteşte Vasile Victoria, 67 ani, asistat al cantinei de peste cinci ani.
Există şi nemulţumiţi
Mai sunt, totuşi, şi persoane care consideră că mâncarea gătită la cantină nu are gust şi este cam puţină. Cu toate acestea, apelează la aceste servicii deoarece nu au alte posibilităţi.
“Pentru mâncarea pe care o primes la cantină mi se opresc o suta de lei pe lună. Uneori au mâncare bună, dar au fost şi zile când ne-au dat pâine uscată. Ieri, am primit nişte paste care trebuia să aibă brânză, dar nu aveau deloc. Toamna ne mai dau cartofi şi morcovi stricaţi”, ne-a susţine Suzan Gheorghe, 70 ani.
Ce poţi mânca de şapte lei ?
Preţul unui meniu este echivalentul unui pachet de ţigări. Din acest motiv, bucătăresele trebuie să fie foarte chibzuite la gătit.
De pildă, unul din cele mai consistente meniuri conţine doar o porţie de supă de legume, paste cu brânză, o conservă de peşte şi o pâine. Conducerea cantinei se plânge că şapte lei pe zi este o sumă mult prea mică şi nu mai poate face faţă, având în vedere că alimentele s-au scumpit. S-a înaintat către Consiliul Local chiar şi o propunere de majorare a alocaţiei de hrană de la şapte lei pe zi la zece lei pe zi. Nu s-a primit însă niciun răspuns din partea municipalităţii.
De serviciile cantinei sociale beneficiază 386 de copii, 98 de bătrâni, 128 de bolnavi cronici plus 230 de asistaţi ai fundaţiilor. Pentru o porţie de mâncare la cantina socială trebuie îndeplinite anumite condiţii. Spre exemplu, o familie va primi gratuit hrană doar în cazul în care venitul pe membru de familie nu depăşeste 125 lei.
Unui pensionar singur, cu o pensie de 300 lei, i se va opri 30% din pensie, adică 90 de lei. Pentru o farfurie de mâncare caldă, familiile nevoiaşe care nu au nicio sursă de venit sunt obligate să efectueze muncă în folosul comunităţii.
Caritatea publică în cifre
Conducerea Cantinei Sociale a trimis o adresă scrisă către Consiliul Local Municipal prin care solicită majorarea alocaţiei de hrană de la şapte lei/zi la 10 lei/zi, limitarea vitezei pe strada Dogăriei şi semaforizarea trecerii de pietoni din vecinătatea sediului cantinei, precum şi asfaltarea străzii Sălişte.
Nicio cerinţă din cele enumerate nu a primit deocamdată răspuns favorabil din partea municipalităţii. Şi asta în condiţiile în care Cantina de Ajutor Social este cel puţin pentru săracii oraşului poate cea mai importantă instituţie. Argument: hrăneşte zilnic 820 de persoane defavorizate, servind anual 304.956 de porţii de mâncare.