Galaţi: Sute de profesori, la un pas de concediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Sute de profesori, la un pas de concediere
Galaţi: Sute de profesori, la un pas de concediere

Circa 300 de norme didactice întregi sau parţiale din Galaţi vor fi reduse în anul şcolar următor

Aproape 150 de profesori vor fi nevoiţi să-şi caute alte locuri de muncă de la 1 septembrie. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi spune că nu vor fi afectate decât posturile de suplinitori calificaţi sau necalificaţi.
Numărul total de norme didactice din anul şcolar viitor va fi cu 500 mai mic decât cel de anul trecut. Inspectorul-general adjunct Mitică Dudău spune că printre cei care vor pleca din toamnă din învăţământ se numără doar suplinitori necalificaţi şi cei calificaţi. De asemenea, printre cei 150 de oameni care vor pleca din învăţământ se numără şi personal nedidactic.
“Este posibil ca printre posturile vizate spre reducere să se numere şi câteva de-ale titularilor, dar aceştia nu vor avea de suferit. Le găsim posturi imediat şi cât mai aproape de vechiul loc de muncă”, ne-a explicat adjunctul de la ISJ Galaţi. Cei mai mulţi dascăli nevoiţi să-şi caute alte slujbe vor fi din mediul rural.
Sindicatele sunt nemulţumite că nu au fost consultate în legătură cu aceste reduceri de personal şi spun că se vor lupta din toate puterile ca numărul celor plecaţi să fie cât mai mic. “Abia am trecut printr-o titularizare, abia ne-am organizat şi acum ne trezim într-o nouă dezorganizare. Aşa ne place nouă, să ne complicăm situaţia. Dacă ar fi vrut să facă ceva cu cap, cei din minister ar fi dispus aceste reduceri de personal înainte de titularizare”, spune preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Galaţi – Constantin Ciosu.
Acesta susţine că se va lupta din toate răsputerile pentru profesorii calificaţi, dar că pentru necalificaţi nu are ce face: “Sindicatul nostru încurajează un învăţământ de calitate!”, a mai spus Ciosu. Reducerile de personal vor fi adoptate şi ca o consecinţă a comasărilor de clase. Mitică Dudău mai spune că multe sate vor rămâne fără şcoli primare, copiii urmând să fie transportaţi cu microbuzele şcolare în centrele de comună.
Cei mai oropsiţi sunt profesorii de la ţară
Profesorii gălăţeni din mediul rural nu sunt, din păcate, la prima surpriză neplăcută pe care le-o furnizează autorităţile. Anul trecut, în mai bine de jumătate dintre dintre comunele din judeţ nu s-au mai acordat tichetele cadou, iar costul navetei nu s-a mai decontat în o treime dintre localităţile rurale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite