Sucurile la dozator, reînviate de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele afaceri apărute după Revoluţie şi apoi dispărute în perioada de tranziţie au ajuns din nou la modăIeftine şi nu neapărat sănătoase, sucurile la dozator au reapărut în peisajul afacerilor de la malul Dunării

Toţi cei care şi-au petrecut copilăria în prima perioadă a anilor ’90, îşi amintesc cu mare drag de gustul celebrelor sucuri la TEC. Pline de E-uri, total nesănătoase, aveau totuşi un gust inconfundabil. Acum, la aproape 20 de ani, dozatoarele au reapărut pe piaţă în diverse forme.

Un leu paharul

De pildă, în piaţa din Ţiglina, există cel puţin două firme care vând sucuri la dozator, sifon şi bragă.

Cecilia Ştefan, una dintre doamnele care se ocupă de vânzarea acestor „delicatese”, ne-a spus: „Nu ştiu dacă este neapărat vorba de criză, dar în general, în timpul verii vânzarea de sucuri şi de bragă creşte foarte mult.

Dacă în urmă cu câţiva ani nu aveam aşa ceva, acum ne-am reorientat şi vindem şi sucuri, pe lângă pâine şi alte produse alimentare. Contează şi preţul: e un leu paharul, mult mai ieftin decât un suc la bidon”.

Dorina, o femeie ce tocmai îşi terminase programul şi închidea magazinul a spus că situaţia financiară a României este o adevărată mană cerească pentru afacerea ei cu suc şi sifon.

„De când a început criza, vindem cu 20-30% mai mult decât înainte. Oamenii preferă sifonul şi sucurile de la dozator, din simplul motiv că sunt mai ieftine”, a dezvăluit aceasta.

Un pahar mic de suc îngheţat, de 200 de ml, costă un leu, unul mare, de 400 de ml costă doi lei, în timp ce un litru de bragă se vinde cu cinci lei.
„Numai braga se vinde la sticlă şi pentru acasă. Sucurile le dăm doar la pahar”, a mai spus Cecilia Ştefan.

Cei care s-au reorientat spre acest gen de afaceri fac profituri bune. Astfel, spre exemplu, dacă la poarta fabricii un litru de bragă se vinde cu aproximativ doi lei, omul însetat cumpărăr aceiaşi cantitate de la dozator cu cinci lei.

„Într-adevăr, cel mai bine vindem braga. Oamenii vor pur şi simplu să se răcorească şi să-şi amintească de gustul copilăriei”, spune Cecilia Ştefan.

Învie şi sifonul

Printre blocuri, în cartierul Mazepa, la mare modă este sifonul.  „Sifonul este cel mai bun pentru şpriţ, dar şi pentru răcorire. Având în vedere că dau doar cinci bani pe litru, aş putea spune că este chiar mai ieftin decât apa chioară şi plină de mâl care curge la robinete”, este de părere Ion Postolache, unul dintre mulţii muşterii.

VOX: „Costă un un leu paharul, mult mai ieftin decât un suc la bidon”. Cecilia Ştefan, vânzătoare

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite