Studenţii gălăţeni, ţinuţi în vama ucraineană timp de şase ore, cer explicaţii de la autorităţile române şi ucrainene pentru tratamentul umilitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sâmbătă, două autocare cu studenţi şi  profesori din România au fost reţinute peste 6 ore de vameşii ucrainieni, practic interzicându-li-se participarea la sfinţirea singurei Bisericii Româneşti din regiunea Odesa. Studenţii şi jurnaliştii au fost ţinuţi la o temperatură de  40 °C, fără să li se ofere vreo explicaţie.

Liga Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi solicită explicaţii de la  Preşedinţia Ucrainei, Guvernul Ucrainei şi Guvernatorul regiunii Odesa, precum şi de la Preşedinţia României şi Ministerul Afacerilor Externe pentru tratamentul umilitor la care au fost supuşi reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi jurnalişti din România, în vama ucrainiană.

Astfel, în data de 16 iulie 2011, două autocare cu studenţi, profesori şi reprezentanţi ai O.N.G. - urilor din România, au fost reţinute peste 6 ore de vameşii ucrainieni, practic interzicându-li-se participarea la sfiinţirea singurei Bisericii Româneşti din regiunea Odesa, localitatea Hagi Curda.
Studenţii şi jurnaliştii au fost ţinuţi la o temperatură de 40 °C, fără a li se oferi nicio explicaţie coerentă asupra motivului pentru care formalităţile de verificare a paşapoartelor au durat atât de mult.

De asemenea, studenţii au fost fotografiaţi şi filmaţi de persoane ce s-au recomandat a fi de la serviciul de securitate ucrainian, aceste acţiuni având scopul de a-i intimida pe cei ce urmau să participe la sfinţirea Bisericii Româneşti.

După întârzierea pricinuită de intrarea în Ucraina, vameşii ucraineni şi reprezentanţii serviciilor de securitate a Ucrainei, au ţinut ca şi la ieşirea din ţară să întarzie în mod nejustificat autocarele cu studenţi şi desigur să-i filmeze ţi să-i fotografieze pe toti.

Astfel, autocarele au avut parte de un tratament "preferenţial", fiind trase pe dreapta, studenţii fiind ba obligaţi să coboare, ba obligaţi să stea în autocar, în timp ce paşapoartele au fost cerute de cel puţin 3 ori, pentru a fi verificate.

„Considerăm inadmisibilă reacţia vameşilor ucraineni vis-a-vis de un grup paşnic de tineri care nu au oferit în niciun moment al vizitei, motive pentru a fi trataţi în acest fel.
Solicităm şi pe această cale Ministerului Afacerilor Externe, să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca pe viitor, astfel de incidente să fie evitate“, se spune într-o declaraţie a Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite