Studenţii sunt supăraţi pentru că prezenţa la cursuri va deveni obligatorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Această condiţie îi nemulţumeşte mai ales pe studenţii care muncesc şi nu se pot împărţi între job şi cursuri. Până la apariţia normelor de aplicare a noii Legi a Educaţiei era obligatorie doar prezenţa la seminarii şi laboratoare

Studenţii gălăţeni mai au un motiv de supărare pe promotorul noii Legi a Educaţiei, ministrul, Daniel Funeriu: noul act normativ îi va obliga să meargă regulat la cursuri.

Oficial, ministrul vrea să-i aducă pe studenţi la cursuri pentru că a observat că nu prea sunt interesaţi de acestea, dar nu este exclus ca unii profesori să fi făcut presiuni pentru că s-au săturat să-şi ţină cursurile în faţa sălilor goale.

"Este o tâmpenie, nu se poate să mă oblige să mă duc la cursuri", spune preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos", Dorin Coteţ.
Studenţii sunt extrem de supăraţi pe această decizie a ministrului, pe care o cataloghează drept o întoarcere la comunism.

"Este o prostie, din ciclul «dacă profesorii nu sunt în stare să-şi atragă studenţii la cursuri, atunci să fie obligaţi studenţii să se ducă». Ne întoarcem în urmă cu 20 de ani, într-o epocă extrem de... elitistă", spune Cătălin Ispas, student la Mecanică.

Şi mai greu va fi pentru studenţii care muncesc.
"Eu muncesc ca să mă întreţin şi aş vrea să ştiu: în condiţiile în care sunt obligat să vin la cursuri, care sunt măsurile sociale din noua lege, care să mă facă să renunţ la job şi să fiu prezent la fiecare curs ? Sau de acum vor urma o universitate doar cei care îşi permit?", se întreabă retoric Mihaela, o studentă la Drept.

Conducerea Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi spune că în privinţa acestei prevederi din lege nu există cale de negociere: trebuie respectată pentru că este literă de lege.

"Într-un stat de drept, universitatea trebuie să fie printre primele instituţii care să apere şi să respecte legea. Autonomia universitară acţionează în zonele de decizie în care nu există acte normative legale. De exemplu: o universitate este liberă să-şi aleagă programele de studii şi domeniile în care face cercetare ştiinţifică. Este de domeniul unei culturi civice elementare că acolo unde există reglementări legale acestea trebuie respectate. O universitate nu este stat în stat", spune purtătorul de cuvânt al Universităţii "Dunărea de Jos", Luiza Şerbănescu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite