Galaţi: Studenţii basarabeni refuză taxa consulară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 20 de basarabeni au protestat ieri faţă de taxa consulară de 120 de euro, considerând că îi descurajează pe tineri să mai vină la cursuri în România

Un număr de 20 de studenţi, membrii ai Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni din cadrul  Ligii Studenţilor Galaţi au organizat, ieri după-amiază, un „flash-mob” prin care au protestat faţă de taxa consulară percepută de autorităţile române.

Studenţii au fost nevoiţi să plătească această taxă, de 120 de euro anual, în urma unei încadrări greşite a statutului lor. „Mai exact, suntem asimilaţi studenţilor  la forma de învăţământ cu taxă, în loc să fim consideraţi bugetari ai statutului român. Din această cauză, trebuie să plătim această taxă de 120 de euro către Oficiul Român pentru Imigrări”, ne-a declarat preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni, Alexandru Jurcăneanu.

Taxă descurajantă

Acesta consideră că taxa consulară este una foarte mare şi că reprezintă un efort financiar suplimentar pentru fiecare moldovean de peste Prut venit la studii. De aceea, această anomalie îi descurajează pe studenţii din Republica Moldova, care doresc să studieze în România.

La nivel naţional, din cele 1.000 de locuri acordate suplimentar pentru studenţi străini, s-au ocupat doar jumătate”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Studenţilor Basarabeni Alexandru Jurcăneanu.

Acţiunea  ar fi trebuit să se desfăşoare la Biroul Imigrări, din curtea Serviciului Paşapoarte din Galaţi, dar studenţii nu au fost lăsaţi de forţele de ordine. Ei şi-au mutat protestul în faţa Universităţii “Dunărea de Jos”, unde au afişat un “banner” pe care scria „Nu vă faceţi că plouă”.

“Flash-mob”-ul a fost organizat simultan în cinci organizaţii ale studenţilor basarabeni din România: Bucureşti, Timişoara, Craiova, Iaşi şi Galaţi.  Cu toţii speră că demersul lor a atras atenţia autorităţilor care vor corecta această anomalie.


 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite