Studenţii basarabeni din Galaţi critică publicarea volumului al doilea al Dicţionarului moldovenesc-român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liga Studenţilor Basarabeni din Universitatea Dunărea de Jos îşi exprimă dezacordul față de apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român" al cărui autor este Vasile Stati, această ediție fiind o completare a pseudodicționarului cu același titlu, editat în anul 2003.

"Existența în cadrul limbii române a graiului moldovenesc nu justifică nicidecum apariția ,,Dicționarului moldovenesc-român", respectiv invenția că în Republica Moldova se vorbește astăzi limba moldovenească", spune pre;edintele LSBG, Mihai Creţu.

Studenţii de peste Prut consideră apariția celei de-a doua ediții a ,,Dicționarului moldovenesc-român" ca fiind o provocare și o sfidare a adevărului științific care vorbește despre unitatea ligvistică a poporului român ce locuiește pe cele două maluri ale Prutului.

"Ne surprinde apariția unei ediții a dicționarului sus-menționat la Academia de Științe a Moldovei în conjunctura de coaliție a Alianței pentru Integrare Europeană. Mai mult de atât, vedem apariția acestui dicționar ca pe un pericol pentru aspirațiile Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană, aspirații care în ultimii doi ani s-au materializat prin o serie de reforme", mai spune Mihai Creţu.

Tinerii de peste Prut sunt convinşi că după apariţia acestui dicționar atmosfera științifică și politică se va perturba, inducând asupra populației neclarități și reacții de incertitudine.

În concluzie, studenţii cer retragerea întregului tiraj și delimitarea celor care au făcut posibilă apariția așa-zisului ,,dicționar" şi revizuirea legislației privind publicarea diferitelor scrieri, pentru a preîntâmpina editarea sau reeditarea unor falsuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite