Studentele basarabene din Galaţi: “România ne-a întâmpinat cu mizerii pe pereţi!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O spun toţi cei 120 de studenţi basarabeni cazaţi în căminul Grupului Şcolar "Radu Negru" din Galaţi. Căminul, aflat, într-o stare avansată de deteriorare, a fost atribuit în folosinţă gratuită Universităţii "Dunărea de Jos" care însă nu-l poate repara deoarece nu-i aparţine.

Aproape 120 de studenţi din Republica Moldova sunt cazaţi într-un cămin care aparţine Grupului Şcolar „Radu Negru" din Galaţi. Până în urmă cu vreo şase luni, aceştia se puteau plânge doar că au WC-urile murdare, că duşurile arată ca după război sau că prin tâmplăria de la geamuri bate iarna un vânt de îngheaţă tot. "România ne-a întâmpinat cu rahat pe pereţi", spun studenţii.

Acum, o altă mare problemă îi frământă pe tinerii basarabeni. Au apă caldă cu porţia, şi nici furnizarea apei reci nu este permanentă.

În urmă cu aproape şase ani,Universitatea Dunărea de Jos a primit - printr-o hotărâre a Consiliului Local - dreptul de a utiliza două etaje ale căminului liceului „Radu Negru".

Hotărârea venea şi ca urmare a faptului că Universitatea „Dunărea de Jos" tocmai primise ceva bani de la Ministerul Educaţiei pentru reabilitarea căminului A, din Campusul Alexandru Ioan Cuza.

„Pentru că nu era în proprietatea noastră, nu am putut investi niciun leu în reabilitarea căminului", afirmă administratorul campusului studenţesc, Cezar Bichescu.

Între timp, Grupul Şcolar Radu Negru" a alocat ceva bani, din fonduri proprii, pentru reabilitarea căminului, dar numai în cele două etaje (parter şi etajul I) în care avea cazaţi elevi. De celelalte nici nu s-a atins, aşa că s-a ajuns în situaţia inedită în care primele două niveluri să arate ca noi, iar spaţiile în care sunt cazaţi moldovenii să arate jalnic.

„Zilele trecute am avut o avarie care ne-a lăsat fără apă rece preţ de patru zile. În acelaşi timp, apă caldă era doar două ore dimineaţa şi două seara. Vă daţi seama ce igienă corporală am avut", povesteşte o tânără locatară la etajul al treilea.

image

Aceasta este susţinută şi de colegele de cameră. „Este greu, este foarte greu. De cinci ani, trăim în aceste condiţii. Bine că în câteva săptămâni o să terminăm şi o să scăpăm de acest infern", spun la unison celelate două colege de cameră, toate studente la masterate.

Căminul este alimentat cu apă caldă şi căldură de la centrala termică a Spitalului TBC, din imediata vecinătate a şcolii.

„Acum şase luni ne-a picat centrala termică. Acum abia funcţionăm într-un singur cazan, din trei câte aveam", spune fochistul centralei.
Conducerea spitalului spune că nu poate asigura condiţii mai bune celor de la Liceul Radu Negru pentru că se află la mai mult de 500 de metri de sursa apei calde. Mai mult, pentru ca apa caldă să ajungă şi la etajele superioare ar trebui montat un hidrofor.

Conducerea Universităţii „Dunărea de Jos" cunoştea această situaţie dar nu prea avea soluţii.

"Căminul Radu Negru aparţine Grupului Şcolar Radu Negru şi a fost dat universităţii pentru folosinţă gratuită, pe o perioadă determinată. Acesta este într-o stare avansată de deteriorare, dar universitatea nu poate angaja cheltuieli de investiţii", declară rectorul Universităţii "Dunărea de Jos", Viorel Mânzu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite