Student la medicină: “Nu aş profesa o secundă în România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei doi tineri mai au de petrecut un an la Galaţi. Foto: Cosmin Costache
Cei doi tineri mai au de petrecut un an la Galaţi. Foto: Cosmin Costache

De pierdut avem cu toţii pentru că statul investeşte foarte mult în pregătirea viitorilor medici, dar nu le creează locuri de muncă atractive.

Condiţiile vitrege din sistemul sanitar românesc îi fac pe tot mai mulţi studenţi la medicină să se gândească încă din vremea studenţiei la locuri de muncă oferite de angajatori din ţările puternic dezvoltate. Acest lucru nu este deloc îmbucurător pentru că statul român alocă bani mulţi pentru educaţia tinerilor studenţi la medicină.

Mirajul salariilor de mii de euro, dar şi condiţiile impecabile oferite de spitalele sau clinicile din vestul Europei nu au cum să nu-i tenteze şi pe studenţii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi.

"Eu sunt hotărât, plec în Germania să profesez. Îmi voi face inclusiv rezidenţiatul acolo, au deficit de personal. Sistemul nostru sanitar mă oripilează", spune Şerban Mărculescu, student în anul şase la Medicină Generală.

Părerea este în mare măsură împărtăşită şi de colegul de an Lucian Iliescu. "Eu nu sunt hotărât încă, cert este că eu nu exclud categoric varianta de a rămâne în România.

Chiar şi aşa, fără mănuşi, fără nimic cred că ar fi o variantă, dacă nu apare o ofertă mai bună de afară! Să nu fiu înţeles greşit, condiţiile de practică în laboratoarele facultăţii sunt foarte bune, problema este în spitale", spune Lucian. Acesta este îngrijorat însă când aude ce bani ar urma să ia în perioada celor trei până la cinci ani de rezidenţiat: 750 de lei.

De ce au ales Galaţiul?

Povestea celor doi tineri este destul de interesantă. Cei doi tineri au ales centrul universitar din Galaţi, asta în ciuda faptului că au domiciliul foarte aproape de Bucureşti, acolo unde există o facultate de medicină mult mai titrată decât cea de la Galaţi.

"Mărturisesc că am ales Galaţiul şi pentru că am aici un apartament şi ies mai ieftin cu cazarea, dar principalul motiv pentru care am ales Facultatea de Medicină de aici este acela că facultatea are studenţi puţini. În aceste condiţii, fiecare student primeşte o atenţie sporită din partea profesorilor când este vorba despre studiu individual", spune Lucian Iliescu, un tânăr care a ajuns la Galaţi de la Urziceni.

Cel mai bun prieten al lui - Şerban Mărculescu - a ajuns la Galaţi tocmai de la Giurgiu. "Am auzit că la Medicină în Galaţi studenţii sunt un fel de familie, profesorii îi ştiu foarte bine pe studenţi. Am intrat şi eu în această familie, chiar urmează să-mi fac o familie la propriu cu o colegă de grupă, cu care voi merge în Germania", spune râzând Şerban.

Lucian şi Şerban nu sunt singurii care vor să plece să profeseze în altă parte. În ultimii ani, 60 de tineri absolvenţi de Medicină din Galaţi au plecat să activeze în ţări în care li se recunoaşte cu adevărat valoarea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite