Strigător la cer! Mătcaşii plătesc peste 4.000 de euro chirie ca să-şi vândă legumele la Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale iau şi pielea de pe cei mai buni legumicultori din România, „mătcaşii" care vor să-şi vândă produsele vândute în Piaţa Centrală.Culmea este că aceştia au primit oferte să îşi vândă produsele gratis în spaţii din Bucureşti, Iaşi sau Braşov, dar au ales să rămână la Galaţi.

Pentru prima dată după 20 de ani, locuitorii celei mai bogate comune din România, Matca, au hotărât să îşi comercializeze produsele într-un spaţiu care să îi deosebească de ceilalţi producători şi mai ales de revânzătorii de legume şi fructe.

Locaţia aleasă a fost Piaţa Centrală a oraşului, dar nu mică le-a fost surpriza să afle că trebuie să plătească o taxă de 3.700 de euro pentru spaţiul închiriat, la care se adaugă şi TVA-ul aferent.

„Nu suntem ajutaţi de nimeni. Am pornit pe cont propriu această iniţiativă", ne-a declarat fostul primar al comunei Matca, Ionel Pohrib.

Cu toate că li s-a impus o chirie uriaşă, mătcaşii sunt decişi să nu plece, chiar dacă au primit oferte să îşi vândă produsele oriunde în ţară.

„Ne-au oferit gratis spaţii de vânzare în Iaşi, Bucureşti şi Braşov, dar am refuzat. Am vrut să vindem legume la Galaţi şi asta o să facem", ne-a declarat vicepreşedintele Federaţiei Agrostar, Mircea Croitoru, care conduce şi Grupul de Producători de Legume şi Fructe din Matca.

Legumicultorii sfidează criza şi anunţă că vor să deschidă alte câteva puncte de vânzare a legumelor în oraş cu sprijinul autorităţilor.

Preţuri de producător

Ieri centrul de vânzare al mătcaşilor din piaţa centrală a fost dat în folosinţă iar o simplă comparaţie cu produsele agricole vândute de ceilalţi producători agricoli arată că legumele comercializate de aceştia sunt cu 10-20% mai ieftine.

Astfel, castraveţii se vând cu 2,5 lei/kg, în timp ce în alte zone ale pieţii aceştia se dau cu 3,5 lei, vinetele au fost scoase la comercializare cu 6,5 lei, în timp ce concurenţa îi dă cu 8 lei.

Am vrut să aflăm şi părerea gălăţenilor despre „paradisul mătcaşilor".

„Preţurile mi se par la fel ca cele din piaţă. Nu este diferenţă prea mare. E bine, totuşi, că aici găsim legume proaspete şi nu sunt importate", ne-a spus Cristina Păduraru, 40 de ani.

„Am o pensie de 600 de lei şi nu îmi permit să cumpăr produse scumpe. Am observat că aici sunt legume mai ieftine. În piaţă castraveţii sunt 3,5 de lei iar aici am găsit cu 2,5 lei. Ar fi bine ca preţurile să rămână aşa şi să nu le scumpească", ne-a spus Constanţa Vintilă, 65 de ani.

Mătcaşii doresc să îşi promoveze cât mai repede produsele pentru ca gălăţenii să afle de centrul de vânzare a legumelor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite