Galaţi: Ştefania Crişan meştereşte din pluş personaje de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Ştefania Crişan meştereşte din pluş personaje de poveste
Galaţi: Ştefania Crişan meştereşte din pluş personaje de poveste

Din resturi de textile, cânepă, piele sau câlţi artista a realizat de-a lungul anilor sute de păpuşi, toate rupte parcă din poveştile tradiţionale româneşti

Până în 1989 Ştefania Crişan a lucrat la Magazinul Universal din Ţiglina. Se ocupa de aranjarea vitrinelor. Când treaba a început să “scârţâie” a fost nevoită să se reprofileze. S-a apucat de confecţionat păpuşi.

S-a înscris la Centrul Cultural “Dunărea de Jos” şi l-a cunoscut pe artistul Paul Buţa, care i-a propus să facă o clasă de artă populară, pentru a-i ajuta pe elevi să ducă tradiţiile populare româneşti mai departe.

A fost foarte încântată de idee, dar totul a rămas la stadiul de proiect din cauză că nu a fost sprijinită financiar de nimeni. Au urmat mai multe participări la Târguri de meşteri populari, organizate cu ocazia Serbărilor Galaţiului sau de Florii, care au făcut-o cunoscută în lumea artiştilor, dar şi în lumea iubitorilor de tradiţie populară autentică.

Expoziţii la Muzeul Satului
A ieşit prima dată din Galaţi în anul 2003, la un târg organizat la Curtea de Argeş. Un an mai târziu a participat la o tabără naţională de meşteşuguri populare la Piteşti.

Atunci am fost din partea Palatului Copiilor, pentru că nu eram înscrisă nicăieri. După acel târg, doamna Filofteia Pally – cercetător ştiinţific la Muzeul Satului de la Goleşti – m-a invitat la muzeul ei, de lângă Piteşti”, povesteşte artista.
De atunci, în fiecare an, Ştefania este invitată la muzeul de la Goleşti să-şi expună păpuşile. Multe dintre ele au rămas obiecte de patrimoniu în acest muzeu.

Acum, ne-au promis că ne vor amenaja un spaţiu special la Muzeul Satului, de la Gârboavele, unde să ne putem vinde lucrările. Aşteptăm să vedem dacă se vor ţine de cuvânt”, mai spune Ştefania Crişan.

Personaje din toate poveştile
De-a lungul anilor Ştefania a creat foarte multe păpuşi. Interesant este faptul că artista nu a plămădit păpuşi stinghere, ci a încercat să le însufleţească. Pe Nică l-a surprins la furat de cireşe sau vânzând pupăza din tei, pe Păcală şi Tândală i-a scos în evidenţă când îşi diputau sacul, iar pe Smaranda cu copilul în braţe.

Cu toate acestea, personajul ei preferat este cel din „Punguţa cu doi bani”, care a rămas însă în patrimoniul Muzeului Satului de la Goleşti. Ştefania a realizat şi mai multe machete de case ţărăneşti din Moldova, dar şi din alte regiuni ale ţării.
Cel mai mare admirator al operelor Ştefaniei este chiar fiul acesteia, de 22 de ani.

 “El este cel care suferă cel mai mult atunci când suntem nevoiţi să vindem din lucrări”, povesteşte Ştefania.

Întrebări şi răspunsuri
Când credeţi că veţi avea un spaţiu adecvat pentru expoziţiile personale?
Eu visez de mult să-mi fac un muzeu la Pechea, la casa părinţilor mei, acolo unde sper că mă voi retrage la bătrâneţe. Acolo sper să-mi fac un mic atelier, dar şi un magazin, de unde oamenii să poate cumpăra aceste creaţii ale mele. Magazinului o să-i spun “La Ilinca”, după numele bunicii mele.
Aţi putea trăi bine ca artist?
Aş putea, dacă autorităţile s-ar implica şi m-ar ajuta din când în când. Nu le cer decât permisiunea să mă lase să vând pe domeniul public, pentru că nu am niciun magazin.

Ce-i place?
Îmi place să lucrez seara! Acasă, pentru că prea am unde în altă parte. Copiii sunt de partea mea, soţul însă îmi spune mereu să-mi caut şi altă modalitate de a câştiga bani. Nu prea pot să mă despart de păpuşile mele, fac parte deja din viaţa mea.
Ce nu-i place
Nu-mi place că oamenii care conduc cultura gălăţeană nu se implică în promovarea valorilor locale. Nu ne ajută deloc. Mi-aş dori o colaborare mai bună cu autorităţile. I-am spus-o şi primarului ori de câte ori am avut posibilitatea. Nu a spus niciodată nu, dar nici până azi nu ne-a ajutat să ne vindem operele.

Profil

Născută: 14 aprilie 1967, com. Pechea, jud. Galaţi
Studii: Şcoala Comercială de vitrinieri-decoratori din cadrul Liceului Nicolae Tonitza Bucureşti
Familie: căsătorită, doi copii

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite