Statutul studentului, băgat pe gât organizaţiilor studenţeşti, după ce a suferit zeci de modificări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii sunt nemulţumiţi de noul Statut propus de Ministerul Educaţiei
Studenţii sunt nemulţumiţi de noul Statut propus de Ministerul Educaţiei

După ce au primit promisiuni că amendamentele lor la Statutul Studentului vor fi acceptate în totalitate, studenţii s-au trezit cu o formă pusă pe masă de Ministerul Educaţiei din care toate acestea lipsesc. Tinerii par din ce în ce mai hotărâţi să dezgroape securea războiului.

În urma întâlnirii avută cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei, studenţii se declară consternat cu privire la modul de lucru şi concepere a Statutului Studentului în contextul în care studenţii s-au trezit peste noapte cu o nouă formă a documentului.

"Considerăm că este inadmisibil ca după şase luni de discuţii şi dezbateri cu ministrul Educaţiei precum şi cu reprezentanţi din Ministerul educaţiei pe forma Statutului propusă de către federaţiile studenţeşti, după ce s-a discutat clar pe articolele propuse, studenţii să se regăsească în faţa unei noi versiuni a Statutului care nu aduce nimic nou şi relevant pentru ei", spune preşedintele Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Dana Alexe.

Astfel, în forma oferită de Minister s-au produs neargumentat mai multe excluderi:

- Excluderea dreptului la libera alegere a cursurilor opţionale sau facultative din totalitatea cursurilor desfăşurate de către universitate.
- Excluderea dreptului la transfer într-o altă universitate doar pe baza acordului universităţii la care studentul vrea să se transfere.
- Excluderea dreptului la suport de curs gratuit.
- Excluderea garantării libertăţii de exprimare a studenţilor inclusiv a criticii private sau publice aduse argumentat universităţii la care studiază!
- Excluderea dreptului studenţilor care provin din medii cu risc socio-economic ridicat sau marginalizat din punct de vedere social, a absolventilor liceelor din mediu rural sau ai oraşelor cu mai puţin de 10.000 de locuitori de a beneficia de servicii gratuite de integrare academică, socială şi culturală în comunitate precum şi de urmărirea permanentă a traseului lor educaţional.
- Excluderea dreptului organizaţiilor studenţeşti de a delega reprezentanţi în structurile decizionale ale universităţii (principiu regăsit şi în Legea Educaţiei).
- Excluderea garantării independenţei studenţilor reprezentanţi prin sancţionarea cadrelor didactice care se implică în procesul de alegere a acestora. Excluderea imposibilităţii de a condiţiona statutul de student reprezentant!
- Excluderea reglementarilor legate de practica de specialitate a studenţilor.
- Excluderea prevederilor legate de transparentizarea procesului de evaluare a cadrelor didactice de către studenţi.
- Excluderea dreptului studentului la o evaluare obiectivă, indiferent de prezenţa la cursuri.
- Excluderea dreptului studenţilor de a beneficia anual de tabere tematice în vacanţele de vară şi iarnă.
- Excluderea obligativităţii de rezolvare a contestaţiilor depuse de către studenţi la examene de către o altă comisie decât cea care a evaluat iniţial.

Vai de forma propusă!

În ceea ce priveşte forma propusă de către Ministerul Educaţiei, proiectul conţine cel puţin 27 de trimiteri la articole din Legea Educaţiei. În contextul în care acest document trebuie realizat de studenţi pentru studenţi şi trebuie să cuprindă într-un mod centralizat toate drepturile acestora, multitudinea de trimiteri la Legea Educaţiei îngreunează cunoaşterea clară a acestor drepturi. Documentul trebuie să fie accesibil tuturor studenţilor şi să transmită într-un mod cât mai clară drepturile şi obligaţiile, nu să fie un mecanism de promovare a legii.

De asemenea, documentul are cu totul alt scop decât cel iniţial. Forma propusă de către MECTS reprezintă în acest moment doar o serie de citate din Lege, un copy-paste pe care îl pot realiza ş studenţii fără necesitatea adoptării prin Ordin de Ministru!

"După lungi ore de discuţii pe articolele Statutului, doar bifate de către Minister, din care majoritatea promise că vor fi adoptate, studenţiilor li se aduce pe masă o nouă variantă a documentului din care cele mai importante drepturi dispar subit! ANOSR a participat constructiv la toate invitaţiile Ministerului pe acest subiect, înaintând forma Statutului de peste şase luni, fundamentând articole pe baza dezbaterilor cu toţi reprezentanţii studenţilor, în final realizând că interesul Ministerului este total împotriva studenţilor!", mai spune preşedintele ANOSR, Dana Alexe.

Studenţii atrag atenţia că Legea Educaţiei precizează faptul că federaţiile studenţeşti propun Codul drepturilor şi obligaţiilor studenţilor, iar Ministerul Educaţiei îl adoptă prin Ordin de Ministru şi nu faptul că federaţiile studenţeşti propun o variantă şi Ministrul adoptă altă variantă.

Studenţii cer Ministerului să adopte Statutul Studentului în forma propusă de federaţii şi acolo unde sunt probleme să ofere puncte de vedere argumentate pe fiecare articol propus!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite