Statul român plăteşte 10 milioane de euro pentru scoaterea epavei Slatina din apele Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Porturilor Dunării Maritime (APDM) a lansat licitaţia pentru scoaterea epavei „Slatina”, scufundată în urmă cu 20 de ani. Resturile navei reprezintă o ameninţare pentru navigaţia pe Dunăre, existând riscul ca ea să alunece în şenalul navigabil.

APDM Galaţi a demarat procedura de negociere cu publicarea prealabilă a unu anunţ de participare SEAP (Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice) şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene pentru ranfluarea navei Slatina şi curăţarea fundului albiei în zona 35-38 Port Galaţi.

Deschiderea candidaturilor a avut loc în luna august, iar pentru participarea la această operaţiune şi-au manifestat interesul mai multe firme din Turcia, Olanda, dar şi din România. Bugetul estimat pentru operaţiunea de ranfluare a epavei din apele Dunării este de 10 milioane de euro.

În momentul de faţă, o comisie de evaluare se află în faza de analiză a candidaturilor. Candidaţii calificaţi vor primi invitaţia de a depune ofertele la odată ce va fi stabilită de comun acord.

Nava Slatina, navă cargou de 4.800 tdw, a fost construită în anul 1973 la Galaţi, având următoarele caractristici: lungime 106 metri, lăţime 14,8 metri, greutate proprie de 2120 tone. Nava s-a răsturnat în anul 1990 în dana 36+37 din Port Bazinul Nou Galaţi, unde se află acostată pentru reparaţii capitale.

Aflată de 21 de ani în apele Dunării, epava Slatina prezintă riscuri mari pentru navigaţie. Ea se află lângă şenalul navigabil şi este aproape de intrarea în docurile şantierului naval.

Chiar dacă a fost ancorată cu parâme foarte groase, timpul şi rugina au acţionat, iar ruperea acestora ar determina alunecarea navei în şenalul navigabil, paralizând trecerea navelor prin zona respectivă.

"O acţiune de înlocuire a legăturilor navei este imposibil de realizat deoarece stabilitatea epavei nu poate fi controlată şi viaţa scafandrilor ar putea fi pusă în pericol", a declarat George Petcu, directorul general al APDM Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite