Galaţi: Mâna muzei poetului Mihai Eminescu, păzită non-stop de agenţi comunitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce mâna muzei lui Eminescu a fost furată pentru al 17-lea an consecutiv, poliţia din Galaţi a luat hotărârea de a păzi statuia lui Eminescu 24 de ore din 24.

Trei poliţişti comunitari stau zi şi noapte de strajă la statuia poetului, pentru ca celebra mână a muzei să nu fie furată chiar înainte de sărbătoarea de astăzi.

 "Este probabil un dezaxat sau un ratat care a rămas corigent la limba română pentru că nu a învăţat poeziile lui Eminescu. În viitor va trebui să punem nişte camere de vederi", a declarat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie din Galaţi.

Agenţii trebuie să stea cu ochii pe statuie pentru a prinde hoţul. "Acesta este ordinul care ni s-a dat.  Până acum nu am observat nimic suspect. Oamenii vin, se uită şi pleacă. Din păcate, acest lucru arată gradul nostru de civilizaţie", spune poliţistul comunitar care păzeşte statuia.

Un gălăţean şi-a făcut un obicei din a fura mâna statuii lui Mihai Eminescu amplasată în centrul oraşului, iar autorităţile locale s-au dovedit neputincioase în a-l prinde pe cel în cauză.

Individul vandalizează statuia în preajma aniversării zilei de naştere a poetului, dar în loc să instaleze camere de supraveghere sau să păzească obiectivul în apropierea acestei date, autorităţile locale preferă să înlocuiască mâna în fiecare an.

Iniţial, a fost încheiat un contract cu pictorul Gheorghe Andreescu pentru realizarea  a cinci mâini, dar ulterior artistul a decis să creeze pe cheltuiala proprie partea din statuie care este furată.

“Muncesc pentru onoarea gălăţenilor. Îngheţ în fiecare an ca să pun mâna la loc. Nu îmi face niciun fel de plăcere, dar asta e situaţia. Îmi pare rău că numele meu este asociat cu o faptă negativă”, ne-a declarat pictorul Andreescu.

Prima statuie a lui Eminescu din ţară

Complexul statuar Mihai Eminescu a fost comandat de municipalitatea gălăţeană pe 4 ianuarie 1910 şi a costat la vremea aceea 12.500 lei. Monumentul realizat de sculptorul Frederik Storck a fost dezvelit pe 16 octombrie 1911 în prezenţa scriitorului Duiliu Zamfirescu, preşedintele Academiei Române la acea vreme, şi este primul din ţară ridicat în memoria poetului naţional.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite