Spitalul de Urgenţă din Galaţi va fi clasificat de rang inferior, deşi este clinic-universitar. Citeşte aici de ce

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile mamut care nu au înghiţit spitalele mai mici, prin comasare, vor fi pedepsite prin scăderea finanaţării.Judeţeanul se confrunta oricum cu mari probleme financiare, dar după coborârea la rangul III va deveni falimentar.

Problemele grave cu care se confruntă Spitalul Clinic de Urgenţă în ceea ce priveşte finanţarea, medicamentele, instrumentarul şi lipsa personalului medical par să fie fără rezolvare. Ba chiar s-ar putea agrava după următoarea clasificare a unităţilor sanitare, aflată în curs de realizare, care se va finaliza la 1 iulie. După reclasificarea în urma căreia va fi coborâtă în rang, cea mai mare unitate sanitară a judeţului va fi aruncată într-o sărăcie şi mai cruntă.

Motivul? Clasificarea se face pe baza numărului de specialităţi medicale înglobate prin comasare. Cum însă la Galaţi nu există soluţii pentru ca Spitalul Clinic de Urgenţă să poată cuprinde în structura sa şi celelalte unităţi spitaliceşti din oraş, mult prea mari (de nivel municipal) acesta va fi catalogat drept „Spital de rang III". Şi asta, culmea, în ciuda faptului că are şi statut de spital clinic universitar !

„Unităţile spitaliceşti vor obţine clasificarea în funcţie de numărul de specializări pe care le deservesc. Din păcate, această clasificare nu are legătură cu dotarea sau complexitatea serviciilor medicale oferite pacienţilor. Ca să fie de rang I, un spital trebuie să aibă toate cele 18 specializări medicale. Este foarte posibil, spre exemplu, ca spitalul din Oneşti să ajungă să fie mai bine clasat decât unele spitale universitare", afirmă dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Şi cum totul se rezumă la bani, acesta este capitolul la care Spitalul de Urgenţă va avea cel mai mult de suferit. Contractul-cadru cu Casa de Asigurări se va încheia pe baza rangului obţinut, iar unul inferior aduce, în mod firesc, mai puţini bani.

„Trebuie realizată această comasare şi probabil că până la urmă va fi făcută însă, la ora actuală, este imposibil. În atare situaţie, este clar că va scădea finanţarea spitalului. Deocamdată aşteptăm să fie publicată această hotărâre în Monitorul Oficial. Încă se mai discută în privinţa ei, dar neîndoielnic, vom avea de suferit", ne-a declarat managerul spitalului din Galaţi, dr. Călina Lazarovici.

Tot managerul spitalului mai spune că niciun spital din ţară nu va obţine statutul de Rang I deoarece criteriile impuse sunt practic imposibil de îndeplinit.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite