La Spitalul de Urgenţă Galaţi, stomatologia lucrează în regim de avarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stomatologul Leibovici şi scaunul cu bucluc. Foto: Adrian Obreja
Stomatologul Leibovici şi scaunul cu bucluc. Foto: Adrian Obreja

Singurul cabinet de urgenţe stomatologice din oraşul Galaţi are mari probleme cu aparatura veche şi defectă.Medicii de la cabinetul din cadrul Spitalului de Urgenţă spun că se descurcă extrem de greu. Cea mai mare problemă o reprezintă scaunul special, denumit „unit dentar”.

În fiecare zi, indiferent că este una lucrătoare sau o sărbătoare naţională, la cabinetul stomatologic din cadrul Spitalului de Urgenţă există un medic care să preia urgenţele. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă este că medicul de gardă respectiv nu prea are ce le face pacienţilor cu urgenţe stomatologice. Starea extrem de proastă a aparaturii cabinetului îi împiedică să-şi facă meseria.

Aparatură antică

„Unitul dentar” este acel scaun special pe care se aşează pacienţii pentru intervenţia stomatologică necesară. La el sunt ataşate toate ustensilele şi accesoriile, pornind de la chiuvetă, lampă, polizor şi până la aspiratorul de lichide.

O mare parte dintre acestea sunt defecte la cabinetul de urgenţe al Spitalului Judeţean, iar lucrările stomatologice sunt foarte greu de făcut.

„Dacă vine cineva cu o parodontită purulentă eu nu pot decât să umblu la dintele respectiv decât un pic. Un pasament, un calmant şi atât. Nu am ce să fac din cauza unit dentarului. Este defect. Lampa este defectă şi ea. Este cuplată la priză prin intermediul unui transformator. Scaunul este vechi şi defect”, spune Andy Leibovici, unul dintre medicii stomatologi din cadrul UPU.

Singura veste bună este legată de materialele. Acestea nu lipsesc din cabinet, dar fără un unit detar funcţional, activitatea unui medic stomatolog este redusă la mai puţin de 50%.

„Materialele de urgenţă cum ar fi pansamente, mănuşi, ace, calmate şi alte ustensile necesare stomatologului le avem. Acestea sunt materiale strict pentru urgenţe. De fiecare dată când cumpărăm materiale pentru UPU, le includem şi pe acestea”, spune dr. Angel Trifan, coordonator UPU-SMURD Galaţi.

Un astfel de scaun special costă aproximativ 3.000 de euro, iar în utimii trei ani a fost mereu inclus în bugetul de cheltuieli al Spitalului de Urgenţă gălăţean. Însă fără nicio rezolvare.

„De la începutul anului am avut până acum 2.073 de pacienţi. Cei mai mulţi vin în weekend şi în sărbătorile legale. Majoritatea sunt nemulţumiţi de servciile acordate, dar nu avem ce să facem”, mai spune Andy Leibovici, medicul stomatolog.

Donaţiile, ultima salvare

Pentru a putea ieşi într-o oarecare măsură din această sutiaţie alarmată, medici de la cabinet au lipit un afiş pe perete prin care anunţă că primesc donaţii.

„Prin intermediul acestor donaţii am reuşit să punem aerul condiţionat în cabinet sau geamurile. Altfel n-am fi reuşit nimic!”, mai spune Andy Leibovici.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite