Specii rare de fluturi ecuatoriali pot fi admirate începând de azi la Muzeul de Ştiinţele Naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

300 exemplare de fluturi din 100 de specii exotice pot fi admirate începând de astăzi şi până pe 30 august la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Galaţi. Sunt prezentate specii din pădurile ecuatoriale ale Africii, din America de Sud, America de Nord, Malaezia, China, Thailanda sau Indonezia.

„Acestă manifestare deschide o lume fascinantă şi plină de culoare, aceea a «petalelor zburătoare», cum ne place nouă să le spunem fluturilor. Vrem să arătăm publicului vizitator specii exotice de fluturi, adevărate rarităţi - pentru că sunt foarte greu de observat în mediul natural, ei trăind înt-un habitat greu accesibil omului", a declarat muzeograf Mihaela Cristescu, coordonatoarea expoziţiei.

Vieţuitoare fragile, strâns legate de habitatul în care trăiesc, fluturii sunt consideraţi adevăraţi bioindicatori de mediu. De-a lungul evoluţiei, pentru a rezista într-un mediu din ce în ce mai ostil, au dezvoltat strategii de supravieţuire extrem de interesante precum: migraţia, adoptarea unei posturi ameninţătoare, arta de a se camufla, coloraţia de avertizare.

Pentru oameni, fluturii nu prezintă doar interes ştiinţific ci au şi semnificaţie spirituală. Datorită delicateţii lor sunt asociaţi cu perisabilitatea umană, iar în unele culturi întruchipează sufletele morţilor şi sunt veneraţi. Artişti celebri i-au avut ca muze călăuzitoare în crearea operelor lor, precum celebra pictură a lui Vincent Van Gogh în care e înfăţişat fluturele Ochi de păun de noapte (Saturnia pyri).

Expoziţia „Fluturii, petale zburătoare" va fi dechisă pentru publicul vizitator în perioada 14 mai - 30 august 2010

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite