Spărgătorii de maşini din Galaţi sunt din ce în ce mai agresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furtul obiectelor de valoare lăsate de către proprietari în autoturisme a crescut cu aproape un sfert faţă de anul trecut

Lipsa de preocupare a gălăţenilor faţă de protejarea propriilor bunuri de valoare se reflectă în creşterea alarmantă a numărului de furturi din maşini, în ultimele luni.

Conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi, în 2009, s-a înregistrat o creştere a numărului furturilor din autoturisme, comparativ cu anul trecut.

Subcomisarul Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, precizează că: „Acest gen de infracţiuni sunt specifice mediului urban şi se comit cu predilecţie la adăpostul întunericului, datele oferite de poliţiştii cu atribuţii în domeniu aratând că, în general, hoţii „speculează" neatenţia proprietarilor, sustrăgând bunuri de valoare lăsate la vedere în autoturism, precum genţi, poşete, borsete, detectoare radar".

Cele mai multe infracţiuni de acest gen au loc în mediul urban. La nivelul judeţului Galaţi, în acest an, s-au înregistrat 239 de furturi în timp ce în 2008, au fost 206. Prin urmare, adică cu aproape un sfert mai multe.

Hoţii pândesc victimele

Îngrijorător este faptul că hoţii au căpătat curaj şi mai nou îşi urmăresc victimele prin oraş, după care le sparg autoturismele.

Elocvent este cazul lui Dan J., care în data de 10.09.2009 a primit un plic cu 13.000 de lei de la o cunoştinţă. A pus plicul în buzunarul portierei autoturismului personal, marca Opel.

Păgubaşul a observat că a fost urmărit de un Mercedes pe mai multe străzi din Galaţi. După ce şi-a parcat maşina în zona cartierului Micro 21, urmăritorul misterios dispăruse.

Pentru moment, cel puţin, deoarece, după câteva minute, maşina a reapărut şi din ea a coborât un individ, care a spart geamul portierei şi a furat plicul cu bani.

Poliţia l-a identificat pe hoţ în persoana lui Florin Astafi în vârstă de 34 de ani, care zilele trecute, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi pentru furt calificat.

Nouă furturi în mai puţin de un an

Puţini hoţi din maşini se pot lăuda cu „performanţa" lui Costel Nistor (28 de ani), care a jefuit nouă autoturisme din Galaţi în perioada 07.10.2008-31.08.2009.

Omul se folosea de o gamă largă de instrumente pentru a deschide uşile maşinilor, de la unghiere şi până la leviere. A furat cam toate genurile de bunuri care pot fi valorificate.

Poşete, telefoane mobile, acumulatori de maşină, sisteme GPS, detectoare radar, serviete şi borsete au ajuns pe mâna lui Costel Nistor, care le-a vândut primului venit la preţuri derizorii.

Hoţul de maşini a fost prins până la urmă pe când încerca să spargă a zecea maşină. A ajuns după gratii. Hoţii de maşini riscă să stea până la 15 ani în puşcărie, dacă instanţa îi găseşte vinovaţi..


Paza bună trece primejdia rea

Cei care vor să elimine riscul de a deveni păgubaşi după ce îşi lasă autoturismul într-o parcare nepăzită peste noapte, pot oricând să-şi monteze sisteme de alarmă, care să-i anunţe cănd cineva vrea să pătrundă în autoturism.

Siguranţa maşinii şi a bunurilor obţinută astfel poate costa între 156 şi 1.500 de lei, în funcţie de opţiunile pe care le doriţi.

O altă soluţie, mai ieftină, ar fi achiziţionarea unor sisteme antifurt, care vă protejează însă numai maşina, nu şi bunurile pe care le-aţi uitat înăuntru. Un astfel de sistem costă între 48 şi 108 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite