Medicii rezidenţi sunt condamnaţi la şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În următorii ani vom avea mai mulţi medici de familie decât numărul de posturi disponibile. În momentul de faţă, ideea de a renunţa la  meserie sau de a emigra este luată din ce, în ce, mai în serios de către licenţiaţii în medicină, din cauza viitorului sumbru care se anunţă.

Numai anul acesta, 1.400 de absolvenţi ai facultăţilor de medicină, de la nivelul întregii ţări, au obţinut note de promovare la examenul de rezidenţiat. Hotărârea ministerului de a-i transforma în medici de familie, ridică o întrebare esenţială: Unde vor profesa ? Problema este că nici acum nu sunt posturi vacante şi  nici peste trei ani nu vor fi, când actualii rezidenţi vor deveni medici specialişti.

Citiţi şi: SMURD Vrancea a fost inaugurat azi

La Galaţi, în prima etapă a repartiţiilor, din toamnă, 80 de medici au prins un post de rezident, iar săptămâna aceasta alţi 30 aşteptau să fie repartizaţi la unul dintre spitale. Unde vor lucra aceste persoane, peste trei ani, când vor devenici medici “cu acte în regulă”, nu se ştie, în condiţiile în care, la ora actuală, posturile pentru medicina de familie sunt ocupate în proporţie de 97%.

“Acum (n.r. marţi 2 februarie), pentru cei 30 de absolvenţi care aşteaptă în amfiteatrul Spitalului de Urgenţă să fie repartizaţi la unităţile sanitare unde îşi vor face rezidenţiatul nu mai există decât opţiunea de a se specializa în medicină de familie. Asta poate fi o problemă peste trei ani, deoarece există temerea că nu se vor găsi locuri de muncă. Numai în Galaţi, de exemplu, acoperirea cu medici de familie e de 97%. Avem doar trei localităţi, e vorba de Bălăbăneşti, Priponeşti şi Smulţi, unde nu există medici de familie. În oraş poate ar mai fi loc pentru alţi câţiva medici de familie, dar apare problema spaţiilor pentru cabinete. Sperăm că Ministerul Sănătăţii va găsi o soluţie”, a declarat Valentin Boldea, director Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

“Renunţ la medicină”

Mulţi dintre cei care îşi fac rezidenţiatul în momentul de faţă, se gândesc din ce în mai serios să renunţe la această meserie. Salariile mici şi condiţiile de lucru precare îi determină pe unii dintre ei să aleagă altă drum în viaţă.

“Vreau să renunţ total la medicină. Decât să muncesc în sistem pe scobitori, mai bine îmi caut o slujbă  în alt domeniu în care se dau bani. Mai am şi alţi colegi care sunt hotărâţi să renunţe la meseria asta. Nu ne mai pasionează acest domeniu. Am şi alţi colegi care au dat rezidenţiatul în altă ţară şi au rămas acolo. E vorba de bani în primul rând. Aici nu există motivaţie”, a declarat Gilda R., medic resident în anul I.

Dacă unii s-au obişnuit cu ideea că nu vor avea un viitor în sistemul medical, cel puţin aici în România, mai sunt şi cei care nu vor renunţa, mai ales după munca depusă de-a lungul a şase ani de studiu.

“Sper să prind un post la anul. Nu aştept să termin rezidenţiatul. Nu vreau să ies din sistemul medical. Mai ales după ce am muncit atâţia ani ca să termin facultatea. Dacă aş avea posibilitatea să plec în străinătate, aş face-o dar numai pentru perfecţionare. Nu aş rămâne acolo. Profesional sunt de accord, dar personal mă mai gândesc”, a spus Ioana L., medic resident tot în primul an.

În străinătate, salarii de 24 de ori mai mari

Principalul atu pe care îl au unităţile medicale din străinătate este legat de salariile foarte mari pe care le oferă angajaţilor în comparaţiile cu cele pe care medicii le-ar câştiga, în  Galaţi. Spre exemplu, cel mai mare câştig pe lună poate fi încasat la un spital din Marea Britania sau Danemarca.

Acolo, potrivit ofertelor valabile în prezent în reţeaua Eures, un medic specialist are un salariu de 37.208 lei, adică de 24 de ori mai mult decât un salariu pe care l-ar fi putut câştiga în Galaţi. Ceva mai puţin primeşte un medic rezident în chirurgie din Germania  (ofertă valabilă prin Eures, n.r). Acesta este plătit cu 15.000 lei pe lună, un salariu de 15 ori mai mare ca cel din spitalele noastre.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite