Lucrările la noua staţie de epurare a Galaţiului vor fi preluate de firme locale după ce firma turcească Yapi a dat faliment

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările la staţia de epurare vor reîncepe săptămâna aceasta,  Foto: Corina Tătaru
Lucrările la staţia de epurare vor reîncepe săptămâna aceasta, Foto: Corina Tătaru

Este vorba de două firme din Galaţi: TransPec SA şi TermRom SA. Ele vor veni cu infuzie de capital şi vor termina lucrările. Autorităţile locale speră ca în acest fel lucrările să poată fi continuate până la termenul stabilit.

CITIŢI ŞI:  DEZVĂLUIRI:Pârjol otoman marca „Yapi”. Firma turcă a dat faliment. Lucrările la staţia de epurare a Galaţiului sunt în pericol

Primăria Galaţi va plăti 8 milioane de euro dacă nu finalizează la termen lucrările la reţelele de apă şi canalizare

Galaţi: Probleme cu asigurarea banilor pentru şantierele ISPA. Lucrările vor fi finalizate în 2011

Pentru a nu fi puşi în situaţia de a returna Uniunii Europene fondurile alocate pentru Proiectul ISPA, de 40 de milioane de euro, autorităţile locale încearcă să găsească  soluţii „de avarie”.

Soluţia subcontractorilor

Sistem Yapi a încheiat un acord de principiu cu consorţiulde firme partenere din Brăila, acord care să-i permită utilizarea garanţiei de bună execuţie din oraşul vecin pentru a face rost de bani pentru proiectul din Galaţi. De asemenea, turcii au apelat şi la subcontractori.

Gelu Stan, directorul SC Apă Canal, susţine că firma turcă a apelat două firme de construcţii, care vor începe chiar din această săptămână să lucreze la Staţia de tratare a apelor uzate şi la staţiile de pompare.

„Sistem Yapi este în procedură de faliment, însă Înalta Curte de Casaţie din Turcia nu s-a pronunţat până în acest moment. Am primit un document oficial din Turcia în care se specifică că firma turcă este funcţională, având posibilitatea să încheie contracte cu subcontractori”, ne-a declarat Gelu Stan.

 „Este vorba de două firme din Galaţi: TransPec SA şi TermRom SA. Ele vor veni cu infuzie de capital şi vor termina lucrările”, a mai adăugat directorul SC Apă Canal.

image

Conform aceleiaşi surse, Staţia de tratare a apelor uzate trebuia inaugurată  anul acesta, la 18 februarie, însă nu este realizată decât în proporţie de76 %. Lucrările de modernizare a staţiilor de pompare a apei de adâncime, de la Şerbeşti şi Fileşti, sunt realizate abia în proporţie de 46%.

 „Sistem Yapi este în faliment. Sunt o serie întreagă de probleme acolo.  De la Yapi mai avem de executat şapte  milioane de euro, iar de la Vega 93 cinci milioane de euro. Îmi  fac multe griji pentru firma turcă”, a  precizat primarul Dumitru Nicolae.

Autorităţile locale se disculpă şi când vine vorba de modul în care s-a organizat licitaţia. „Nu noi am decis ca firma Sistem Yapi să fie câştigătoare, ci Ministerul Finanţelor. Noi tragem doar ponoasele. O să mă apuc de treabă în mod serios şi vom termina lucrările” , a declarat primarul Dumitru Nicolae.

Buni de plată

Dacă turcii nu finalizează la timp lucrările, Primăria va plăti contravaloarea tuturor lucrărilor  nerealizate, sumele plătite în avans de UE, dar şi banii acordaţi firmei de consultanţă.



Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite