Ţăranii obligaţi să ceară subvenţiile on-line: "Ce-i acela internet?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de fermieri gălăţeni nu au mai făcut cereri de plată pentru obţinerea subvenţiei pentru că nu s-au descurcat pe Internet.

Solicitarea subvenţiei sagricole s-a dovedit un adevărat calvar pentru sute de fermieri gălăţeni. Ei nu s-au mai prezentat la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Galaţi pentru a cere efectiv banii după ce au avut mari dificultăţi la completarea declaraţiile electronice.


„Au fost, din păcate, şi situaţii de persoane care nu s-au descurcat cu tehnica modernă", ne-a mărturisit Dumitru Buţurcă, directorul APIA Galaţi.
Pe lângă declaraţia electronică, agricultorii trebuie să mai completeze un formular cu date de identificare a exploataţiei şi o anexă unde să menţioneze măsurile de sprijin pe care doresc să le primească.

Fermierii mai au doar patru zile pentru a depune cererile de plată la APIA Galaţi, termenul limită fiind 17 mai 2010. Orice zi de întârziere îi va costa scump.
Începând cu data de 18 mai, agricultorii vor fi penalizaţi cu 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După 11 iunie 2010 nu va mai fi primită nici o solicitare pentru plăţi din fonduri europene pentru anul în curs.
Una dintre explicaţii ar fi că producătorii agricoli gălăţeni au considerat suficientă completarea declaraţiei electronice pentru a primi banii.
Până pe 5 mai, la nivel naţional fuseseră depuse 814.262 de cereri de plată pentru o suprafaţă de 4,7 milioane de hectare.

image

"Eu nu am pus mâna pe un computer în viaţa mea!"

Aceste proiecte sunt la fel de uşor de înţeles pentru ţăranii simpli ca şi limba chineză. Spre exempu Ion Vasilache (foto) spune că nu a pus mâna pe o tastatură în viaţa lui, d-apoi să mai completeze formularele on-line.

"Eu nu am pus mâna pe calculator în viaţa mea! Ce-i acela Internet? N-am auzit! Aici ne ocupăm cu munca câmpului, nu cu programele de calculator. Cred că o să mă duc la Primărie, poate mă ajută cineva de acolo", a spus ţăranul din Grădiştea.

Într-un alt sat, primăriile au găsit alte metode de a-i ajuta pe ţărani să-şi obţină subvenţiile. Astfel, la Rădeşti, ţăranii au fost îndrumaţi spre un centru regional.

"Toţi cei care au de primit subvenţii au fost trimişi în centrul regional de la Bereşti Meria, acolo unde angajaţii APIA i-au ajutat pe fiecare în parte să-şi completeze formularele. Asta a fost cea mai bună soluţie, pentru că oamenii nu se prea descurcă în faţa calculatorului", a spus viceprimarul din Rădeşti, Ioan Porumb

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite