Sofia Şerban - Prima voce a Galaţiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar dacă muzica clasică este mai puţin cunoscută marelui public, Sofia Şerban este considerată de mulţi specilişti ca fiind cea mai importantă voce din teatrul gălăţean din ultimii 30 de ani.

Cariera artistică a sopranei Sofia Şerban a început în urmă cu28 de ani în corul Teatrului Muzical "Nae Leonard" din Galaţi.

Calităţile sale vocale şi scenice excepţionale au fost remarcate încă din adolescenţă, fiind încurajată să debuteze în diverse roluri. După perioada de debut, Sofia Şerban a devenit o voce cunoscută atât la nivel local, cât şi naţional.

Profesor pentru viitoarea generaţie

După aproape 30 de ani de scenă, Sofia Şerban se poate mândri că este o artistă totală, cu un repertoriu bogat în care se regăsesc zeci de roluri de operă şi operetă.
În prezent este profesor de canto la Centrul Cultural "Dunărea de Jos", la Şcoala de Arte a instituţiei unde pregăteşte o nouă generaţie de viitori artişti gălăţeni.

"Este o muncă deosebită să vezi cum copii cu vărste fragede vin şi te trag de mână să-i ajuţi să înveţe cât mai bine meseria asta. Mulţi cred că a cânta este ceva uşor, un fel de hobby, dar adevărul este altul. Trebuie multă muncă", a explicat Sofia Şerban.

Pasiunea pentru meserie

Secretul succesului ei este munca făcută cu pasiune, dragoste şi permanentă dăruire în artă. Publicul gălăţean a apreciat-o întotdeauna pe solistă care nu a părăsit şi nu a trădat niciodată scena locală.

Meritele sale artistice au fost recunoscute şi apreciate în 2001 prin acordarea Premiului Municipiului Galaţi, cu ocazia Sărbătorilor Galaţiului, distincţie cu care se mândreşte. "Poate părea o distincţie formală, care nu ar avea prea mare valoare din punct de vedere cultural, însă pentru mine, este un premiu important primit din partea oraşului în care trăiesc", a declarat soprana.

Cartea sa de vizită cuprinde printre altele rolurile: Musetta (Boema), Silvia (Silvia), Hanna (Văduva veselă), Elisa (My Fair Lady), Rosalinda (Liliacul), dar şi Dolly (Hello Dolly) sau Mary (Mary Poppins).

A avut un soţ deosebit

Relaţia specială pe care a avut-o Sofia Şerban cu soţul Ion, este una cunoscută în oraş. Reamintim că Ion Şerban, artist la rândul său pe scena Teatrului Muzical, a murit în urmă cu un an, o grea cumpă în viaţa artistei. Cei doi au fost mereu împreună, chiar şi pe scenă.

MINIINTERVIU

Ce rol v-a rămas în suflet?

Cred că fiecare rol din cariera mea a fost important. Am fost norocoasă că am avut mereu roluri frumoase. Fiecare reprezentaţie este una aparte care îţi rămâne în suflet. Actoria este o meserie mai aparte, oamenii vin la premieră în primul rând, dar rolurile bune se fac după un an de la premieră când actorul a ajuns să-şi perfecţioneze prestaţia. Spectatorii avizaţi ştiu asta.

Ce aţi dori să mai faceţi în carieră?

Ar fi frumos ca de la Şcoala de Arte de la Centrul Cultural să iasă câţiva artişti buni, ca o răsplata frumoasă pentru activitatea mea de aici. E frumos să vezi pe scenă artişti care au crescut sub ochii tăi. Este o senzaţie deosebită.

Ce vă place?
Îmi place când văd că sunt foarte mulţi tineri care au învăţat că pentru a reuşi în viaţă trebuie să munceşti foarte mult. E bine să ne clădim societatea pe ideea că doar muncind poţi reuşi. Avem încă o societate bolnavă, în care cheia succesului nu este munca, ci şmecheria, minciuna şi cameleonismul.

Ce nu vă place?
Nu apreciez foarte mult faptul că foarte multe persoane mai mature care nu sprijină foarte mult tânăra generaţie. Un bun profesionist are obligaţia de a pregăti viitorul, de a lăsă în urmă unul-doi profesionişti de calitate care să-i continuie munca.

PROFIL:
Data naşterii: 24 decembrie 1953
Stare Civilă: Un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite