Şmecher cu BMW, scăpat de puşcărie după ce a omorât o tânără de 23 de ani pe trecerea de pietoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul Robert -Alexandru Dalea a ucis o tânără din Galaţi chiar pe trecerea de pietoni dar nu va fi pedepsit. Pe 10 Martie, judecătorii au decis ca şoferul criminal să fie condamnat la doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare.

Tragicul eveniment a avut loc în data de 16 august 2008, pe bulevardul Iuliu Maniu (zona Cora Lujerului), în jurul orei 21.30. Robert -Alexandru Dalea, aflat la volanul unui BMW X5, a lovit din plin două tinere din Galaţi care traversau pe o trecere de pietoni.

Scene de groază


Accidentul a avut urmări cumplite! Ingrid Bîrsan (23 ani) a murit pe loc, iar prietena ei, Marilena Murgoci (24 ani), a avut nevoie de peste doi ani de tratament de recuperare neuromotorie, extrem de costisitoare.

„Ne aflam pe o trecere de pietoni. Pe prima bandă oprise un autobuz ca să ne permită să trecem, însă dintr-o dată a apărut BMW-ul care ne-a lovit. Am fost lovite din plin, prietena mea a murit iar eu am scăpat printr-o minune”, îşi aminteşte cu groază Marilena Murgoci.



Cazul, cât se poate de evident în privinţa vinovăţiei, al unui accident rutier mortal, este interpretat cel puţin ciudat de Justiţia din România. Deşi a lovit şi a aruncat corpurile celor două fete la o distanţă de peste 25 de metri, expertiza tehnică a calculat că viteza maşinii era de doar 57 de km/oră.

Dosarul a fost instrumentat mai întâi de către procurorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din Bucureşti, iar după mai bine de un an avenit şi rezoluţia. „Culpa revine exclusiv lui Robert-Alexandru Dalea care nu a respectat prevederile articolului 48 şi ale articolul 49 din Ordonaţa de Urgenţă 192/2002”, a fost concluzia procurorilor.

image

Fapta pentru care fost trimis în instanţă a fost: ucidere din culpă. Procesul penal a fost mutat apoi la Galaţi. După ce a fost stabilită vinovăţia, urma să se decidă şi gravitatea faptei.

Culmea este că, în ciuda forţei evidente a impactului, expertiza tehnică a stabilit că şoferul avea viteză legală, de 57 kilometri de oră.
Expertiza a fost acceptată, astfel încât Robert Dalea a beneficiat de "ajutorul" ei pentru a scăpa de o condamnare la închisoare.

„E legislaţia foarte proastă în ceea ce priveşte Codul Rutier. Expertiza tehnică nu a fost corectă. S-a făcut de către un domn foarte în vogă la Bucureşti. Noi am luat legătura cu un expert foarte bun din Braşov, care ne-a spus că era imposibil să aibă doar 57 de kilometri la oră”, spune Sofia Covaci, avocata Marilenei Murgoci.

A scăpat basma curată

Pe 10 Martie 2011, la Judecătoria Galaţi a avut loc soluţionarea cazului. Deşi a ucis un om, judecătorii au decis să-l condamne pe inculpatul Robert –Alexandru Dalea la o pedeapsă de doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, obligă asiguratorul SC Allianz Ţiriac S.A Bucureşti (în baza poliţei de asigurare din 22 octombrie 2007) la plata de despăgubiri morale şi materiale familiei lui Ingrid Bîrsan şi Marilenei Murgoci.

„Noi am făcut recurs. Nu este corect cu atât mai mult cu cât Dalea-Robert Alexandru nu a recunoscut niciodată fapta. Pe parte penală vom cere o pedeapsă mai mare şi cu executare, iar pe parte civilă, vom cere despăgubiri mai mari. Marilena Murgoci a avut nevoie de foarte multe recuperări şi va rămâne cu sechele toată viaţa”, ne-a declarat  Sofia Covaci.

image

De vină, o „băltoacă”

Pe tot parcursul procesului, Alexandru Robert Dalea a susţinut că nu se simte vinovat de moartea lui Ingrid Bîrsan. Mai mult, în faţa procurorilor a susţinut că fetele nu erau pe trecerea de pietoni şi se aflau la o distanţă de şapte-opt  metri de aceasta.

„El a spus că n-a putut evita accidentul din cauza unei bălţi de apă formate pe suprafaţa asfaltului. Pe filmarea ataşată la dosar am observat că nu era nicio băltoacă”, ne-a spus Sofia Covaci, avocata Marilenei Murgoci. 

Procurorii au ajuns la concluzia că aceste declaraţii nu sunt adevărate. În plus, şi martorii accidentului au susţinut că nenorocirea  s-a produs pe trecerea de pietoni, iar balta de apă nu exista.

Pentru a evita să plătească daune Marilenei Murgoci şi familiei lui Ingrid Bîrsan, Robert Dalea a declarat pe tot parcursul procesului că nu are nicio sursă de venit. Mai mult, a apelat şi la alte şmecherii şi a trecut cele două firme pe care le avea în proprietatea mamei sale.

Asiguratorul, bun de plată!

Judecătorii obligă asigurătorul S.C. Allianz Ţiriac Asigurări S.A. Bucureşti la plata – către partea civilă Bîrsan Alin – a unei prestaţii lunare reprezentând echivalentul în lei a sumei de 150 de euro, cu titlu de pensie de întreţinere a minorei Bârsan Teodora (născută la data de 06.08.2006), de la data intervenirii decesului victimei Bîrsan Ingrid-Krisztina (17.07.2008) şi până la majoratul minorei (06.08.2024).

De asemenea, obligă asigurătorul S.C. Allianz Ţiriac Asigurări S.A. Bucureşti (în baza poliţei de asigurare seria RO/07/R7/OE nr. 111484357 din data de 22.10.2007 şi a art. 55 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România), la plata sumei de 150.000 lei cu titlu de despăgubiri morale, către partea civilă Marilena Murgoci.
 
Ingrid Bîrsan, fata care a murit în urma impactului cu autoturismul condus de Alexandru- Robert Dalea, avea şi o fetiţă de doi ani la momentul accidentului. Micuţa Teodora are patru ani acum.

 


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite