Situaţie aberantă la Galaţi. Curtea de Conturi a declarat doar o parte dintre stimulente legale. Cele ale şefilor din Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O decizie a Curţii de Conturi a României îi pune la adăpost pe directorii din Primăria Galaţi. Cum s-a ajuns aici? Simplu! În vreme ce Camera de Conturi Galaţi constată că stimulentele încasate de directori în anul 2009, în sumă totală de 150.000 de euro, sunt ilegale, Curtea de Conturi a României afirmă contrariul.

Primăria a contestat Decizia 47 din 8 noiembrie 2010 a Camerei de Conturi a Judeţului Galaţi, mai exact trei puncte din decizie: sporurile stipulate în Contractul Colectiv de Muncă (spor de calculator, spor de dispozitiv, primă pentru pensionare, indemnizaţie de hrană, indemnizaţie pentru refacerea capacităţii de muncă, sume pentru procurarea de ţinute decente, indemnizaţia de înmormântare), sporurile pe proiecte europene şi stimulentele

Drept urmare, în data de 3 martie 2011, o Comisie a Curţii de Conturi a României a stabilit că sporurile stipulate în Contractul Colectiv de Muncă sunt ilegale; sporurile pe proiecte europene, în valoare de 66.449 lei, de care au beneficiat 20 de directori sunt ilegale; în timp ce stimulentele totalizând 655.360 lei (150.000 de euro) acordate tot directorilor sunt legale!

În urma acestei Decizii a Curţii de Conturi a României, funcţionarii din Primărie ar putea primi în scurt timp decizii de imputare, de aproape o treime din salariu.

Deciziile sunt nule

Marcel Gurzu, liderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din cadrul Aparatului Propriu de Specialitate al Primăriei Galaţi, afirmă că deciziile sunt nule şi vor fi contestate de sindicat.

Noi am sesizat nereguli doar în privinţa stimulentelor şi a sporurilor pe proiecte europene. Această decizie a Curţii de Conturi  favorizează directorii şi loveşte în funcţionarii de rând, cu salarii de de 500 de lei. În maxim două săptămâni ei ar putea primi decizii de imputare. Aceste decizii sunt nule deoarece, conform legii, ele trebuiau trimise în 30 de zile de la emiterea deciziei. Ar fi trebuit emise până la data de 12 noiembrie 2010. Umează ca organele abilitate să facă cercetări şi să stabilească cine este responsabil. Oricum, funcţionarii de execuţie au beneficiat de sume mici ", ne-a declarat Gurzu.

Mai mult, în data de 9 martie 2011, Înalta Curte constată că cererea trimisă de avocatul Primăriei, Doina Udrescu, nu era de competenţa Curţii de Apel Galaţi, ci a Tribunalului Galaţi.În consecinţă, a fost trimisă cauza spre rejudecare.

„Avocatul nu au ştiut unde să promoveze acţiunea. Nici măcar nu s-au prezentat să susţină interesele angajaţilor Primăriei, în vederea suspendării Deciziei 47. S-a dorit să se rezolve problema directorilor şi a şefilor de serviciu, nu şi a funcţionarilor care vor trebui să plătească sporurile de dispozitiv”, a mai spus liderul de sindicat.

Fruntaşi la luat sporuri

Nu toţi angajaţii ai Primăriei sunt bănuiţi că au primit mai mulţi bani decât li s-ar fi cuvenit. Fruntaşi la luat sporuri au fost şefii din Primărie.

Potrivit instituţiei de control, au fost efectuate plăţi ilegale pentru personalul implicat în managementul proiectelor derulate din fonduri comunitare nerambursabile. De aceste sporuri au beneficiat 20 de funcţionari publici, toţi cu funcţii.

„Aceste sporuri de proiecte europene au fost încasate şi de directorii Viorel Mancaş, Doina Stamate şi Daniela Uzuneanu. Ei au făcut un curs de management de cinci zile. Nu au studii de specialitate", ne-a declarat Marcel Gurzu.

Explicaţia Curţii de Conturi este că Legea nr.339/2007 reglementează în mod expres că numai specialiştii pregătiţi în managementul de proiect cu finanţare internaţională beneficiază de o majorare cu până la 75% a salariilor de bază corespunzătoare funcţiilor în care sunt încadraţi.

De asemenea, aceaşi Lege mai spune că certificarea calificării ca specialist de management de proiect se face de către instituţiile de învăţământ abilitate, competente şi acreditate

În motivarea contestaţiei, Primăria municipiului Galaţi arată că: "prin colaborarea cu cei 20 de directori Primăria a desfăşurat activităţile de scriere a 32 de proiecte europene". 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite