Sistemul de pensii este pe cale să se prăbuşească la Galaţi. Avem deficit de 60%!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul se numără printre judeţele care reuşesc cu greu să susţină plata pensiilor. Principala cauză o reprezintă faptul că banii strânşi din contribuţiile salariaţilor sunt mult prea puţini comparativ cu cei necesari pentru plata pensiilor.

CITEŞTE ŞI:  Niciun judeţ din România nu îşi permite să îşi susţină pensionarii. Vezi infografia!

La aceasta se mai adaugă şi diferenţa dintre valoarea salariilor şi cea a pensiilor, în numeroase cazuri salariile fiind mai mici decât pensiile.

Conform Institutului Naţional de Statistică, la Galaţi sunt 111.239 de salariaţi, în timp ce numărul pensionarilor este mai mare, de 122.052. Cheltuielile cu pensiile sunt de 96, 29 milioane lei, din care contribuţiile proprii acoperă doar de 38, 53 milioane lei. Rezultă aşadar un deficit de 60% !.    

image

„Diferenţa care ne lipseşte este acoperită prin redistribuire din încasările altor judeţe şi de la bugetul de stat. Toate contribuţiile se adună la Casa Naţională de Pensii, care distribuie sumele pentru teritoriu. La Galaţi pensia medie este de 791 lei”, ne-a declarat Greta Ioniţă, purtărorul de cuvânt al Casei de Pensii Galaţi.                                  

La nivel naţional, 31 de judeţe  încasează contribuţii la asigurările sociale care nu acoperă nici măcar jumătate din suma necesară plăţii pensiilor.

Din buletinul lunar realizat de Institutul Naţional de Statistică reiese că la nivelul întregii ţări,  în luna septembrie 2010, existau 4,194 milioane de angajaţi şi 5,5 milioane de pensionari. Dintre persoanele active 82.000 lucrau în agricultură.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite