Singurele gălăţence cu media 10 la Bac sunt colege de bancă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihaela Corbeanu şi Cristina Dima au făcut liceul la CNVA, dar provin din mediul rural. Contrar tradiţiilor din prestigiosul colegiu gălăţean, niciuna dintre fete nu a aplicat la vreo bursă în străinătate.

Aşa cum era de aşteptat, singurele note maxime de la Bacalaureatul din acest an sunt la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi.
Concidenţă sau nu, ambele „fete de nota zece" sunt din aceeaşi clasă, au dat examenul maturităţii la aceleaşi materii şi, ceea ce este cel mai inedit, ambele au ajuns la prestigiosul colegiu gălăţean de la şcoli gimnaziale din mediul rural.

„Se tot bate monedă pe faptul că la şcolile din mediul rural nu se învaţă carte! Uitaţi, aceasta este dovadă că teoria nu mai stă în picioare. Sunt oameni devotaţi şi acolo, care deşi au situaţii materiale sub nivelul celor de la oraş, se ambiţionează să ajungă în vârful ierarhiilor", spune directorul Colegiului „Vasile Alecsandri", Vasile Ciuchină.
Portret de campioane

Cele două fete sunt Mihaela Corbeanu şi Cristina Dima. Sunt colege de clasă încă din clasa a IX-a şi au stat una în faţa celeilalte pe tot parcursul liceului. Cele două fericite posesoare de medii maxime au cel puţin trei lucruri interesante în comun.

În primul rând ambele provin din mediul rural. Cristina vine de la Slobozia Conachi, iar Mihaela de la Smârdan. Ambele au vitrinele pline cu premii la olimpiadele din ultimii ani. Şi mai interesant este faptul că şi-au împărţit premiile la olimpiade la acealeaşi materii: limba franceză şi limba română. Şi nu în ultmul rând, atât Cristina cât şi Mihaela au ales pentru Bacalaureat istoria şi geografia ca materii de examen.

Şi ar mai avea încă un lucru în comun: ambele au ales facultăţi din România, în condiţiile în care este ştiut faptul că foarte mulţi liceeni de la CNVA aplică pentru burse la universităţi din Europa şi din Statele Unite.

„Prefer Facultatea de Comunicare de la Bucureşti pentru că pentru a duce la bun sfârşit o bursă în străinătate îţi trebuie bani. Eu nu pot să-mi permit pentru că nu am atâţia bani", spune Mihaela.

După ce a stat trei ani în căminul Liceului Pedagogic şi un an în gazdă, Cristina se pregăteşte acum să prindă un loc în campusul universitar de la Iaşi.

„Vreau să ajung la Iaşi, să urmez facultatea de limbi moderne aplicate, specializarea franceză. Teoretic o să ies traducător-terminolog. Practic, cred că o să îmbin utilul cu plăcutul şi o să mă orientez şi către o mică afacere, care să-mi asigure bunul trai", povesteşte Cristina.

„A fost o clasă cu personalitate"

Deşi nu a petrecut în ultimele luni prea mult timp alături de elevii clasei de ştiinţe sociale, intensiv franceză pe care a păstorit-o vreme de aproape patru ani, dirigintele Ion Cioroiu vorbeşte cu drag de cele două fete.

„A fost o clasă cu personalitate. Pe cele două fete le-aş caracteriza astfel: atitudine, comportament exemplar, civilizaţie. Ah, şi încă ceva, Cristina şi Mihaela contrazic teoriile protivit cărora elevii de la ţară nu au preocupare pentru studiu", spune fostul diriginte.

Blazon de CNVA!

120 dintre cei aproape 200 de elevi ai Colegiului Naţional care au suţinut Bacalaureatul în luna iunie au obţinut medii cuprinse între 9 şi 10. Cea mai mică medie obţinută la CNVA este 6,36.

Din păcate există şi un elev care a fost respins la Bac-ul din acest an. Promovabilitatea la cel mai prestigios colegiu gălăţean este cea mai mare din tot judeţul.

Reamintim că în urma rezultatelor afişate duminică în liceele din Galaţi, promovabilitatea la nivelul judeţului a fost de 50,44%, una dintre cele mai mici din ţară. Judeţul s-a situat pe antepenultimul loc pe ţară într-un clasament al promovabilităţii şi pe penultimul loc din punct de vedere al mediilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite