Sindicatul Învăţământului Preuniversitar câştigă procese pe bandă rulantă. Degeaba!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o ţară în care nimeni nu stimulează evoluţia societăţii, guvernanţii noştri îşi permit fără probleme să ignore sutele de decizii date de instanţele judecătoreşti, amânând enervant de mult plata unor drepturi salariale pentru profesori.

Chiar dacă nu este vremea bilanţurilor şi nici a proiectelor pentru vremurile viitoare, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi a tras o linie imaginară şi a analizat modul în care şi-a reprezentat membrii în ultima perioadă. Situaţia arată destul de bine: sute de procese câştigate, mii de profesori ajutaţi să-şi recapete (cel puţin pe hârtie) drepturile restante, din păcate sentinţe judecătoreşti nepuse încă în aplicare!

SIP are nu mai puţin de 173 de procese câştigate pe prima de vacanţă, de care au beneficiat peste 5.800 de salariaţi. Are, de asemenea, 240 de procese câştigate în 186 de şcoli pe neaplicarea legii 221/2008. 85% dintre sentinţe au fost favorabile, restul de 15% fiind suspendate deoarece Curtea de Apel Galaţi a făcut recurs în interesul legii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, totul din cauza numărului mare de procese aflate pe rol.

Aceasta s-a pronunţat în luna aprilie 2011 şi a spus că legea 221/2008 trebuia aplicată, aşa că cele 15% dintre dosare au fost repuse pe rol, iar finalul nu poate fi decât favorabil oamenilor.

Mai sunt pe rolul instanţelor din Galaţi 186 de procese care vizează reducerea cu 25% a îndemnizaţiilor de concediu pe 2010. La acestea se adaugă trei procese în care sindicatul apără interesele membrilor săi în faţa unor decizii abuzive luate de Curtea de Conturi Galaţi.

Din păcate, guvernanţii noştri, în spiritul deja cunoscut, când este vorba de dat ceva pentru profesori, este criză, iar când este de dat pentru ei, este bine, este economic. Guvernul a scos ordonanţă după ordonanţă care au tot amânat aplicarea sentinţelor judecătoreşti, începând chiar cu anul 2009. Ultima variantă avansată de guvernanţi: banii datoraţi conform hotărârilor de instanţă vor fi plătiţi începând cu 1 ianuarie 2012, în trei tranşe anuale. 34% în primul an, 33% în al doilea şi 33% în 2014. Bine măcar că sumele vor fi actualizate cu rata inflaţiei la data plăţilor", spune vicepreşedintele SIP Galaţi, Lidia Antoniu.

Din punctul de vedere al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi ceea ce a făcut Guvernul este o dovadă a ignorării resursei umane din toate domeniile, dar mai ales a celei din învăţământ, care este de fapt factorul primordial de succes în societate.

Prin ceea ce fac, dovedesc incapacitatea de a conduce, atât domeniul învăţământului cât şi cel economic pentru că în afară de disponibilizările de personal, reducerea de salarii şi creşterea taxelor, nu au fost în stare să facă nicio măsură activă de stimulare a economiei care să determine creşterea resurselor financiare ale statului şi implicit bani mai mulţi pentru domenii importante gen educaţia sau sănătatea", mai spune vicepreşedintele celui mai mare sindicat din învăţământul gălăţean.

Cu toate acestea, profesorii sunt hotărâţi să-şi caute dreptatea fie în sălile tribunalelor, fie la organismele interne şi nu vor conteni să le spună celor care conduc că drumul pe care l-a ales guvernul nu este cel bun, că o ţară fără educaţie este supusă unui declin din ce în ce mai accentuat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite