Sindicaliştii din educaţie: “Profesorii din Galaţi pleacă în concediu pe jos şi mănâncă scoarţă de copac”!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza unor neînţelegeri plecate de la Ministerul Finanţelor, dascălii nu şi-au primit încă îndemnizaţiile de concediu. Reprezentanţii Primăriei Galaţi spun că banii există, dar că vor ajunge pe cardurile profesorilor după 1 iulie.

Au rămas fără sporuri, tichete cadou şi majorări salariale, iar acum dascălii sunt supuşi unui test psihologic: îndemnizaţiile de concediu ar putea întârzia chiar şi o lună de zile.

„Trebuia să primim aceste îndemnizaţii cu cinci zile înainte de plecarea în concediu. Şcoala s-a terminat pe 11 iunie! Astăzi (n.r. - miercuri) este 23 iunie şi nu ne-am primit aceşti bani", declară Lidia Antoniu, profesor la Şcoala 9 din Galaţi.

Dascălii au mai auzit şi un zvon, conform căruia banii vor intra pe carduri abia în prima decadă a lunii iulie.

„Profesorii au intrat deja în febra pregătirilor pentru concedii. Ei vor pleca anul acesta în drumeţii pe jos şi vor mânca, acolo unde vor găsi, coajă de copac", face haz de necaz preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu.

Acesta nu s-a abţinut să protesteze vehement faţă de modul în care Ministerul Educaţiei întelege să îşi trateze, permanent, angajaţii din sistemul de învăţămant.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco spune că la mijloc a fost o neînţelegere.

"Am primit, la începutul lunii acesteia, o hârtie de la Ministerul de Finanţe prin eram înştiinţaţi că nu mai trebuie să transferăm toţi banii de concediu odată, ci lunar. Ulterior s-a revenit asupra deciziei şi de aceeaa s-a produs această întârziere. Nu avem nicio problemă cu banii, toţi profesorii îşi vor primi îndemnizaţiile de concediu, dar după 1 iulie", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Potrivit Codului Muncii, profesorii trebuie să încaseze îndemnizaţiile de vacanţă cu cinci zile înainte de plecarea în concediu. Ei primesc sume calculate ca medie a ultimelor trei salarii primite în ultimele trei luni lucrate integral.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, profesorii au dreptul la concediu de odihnă de 62 de zile lucrătoare pe an (76 de zile calendaristice).

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar, Valeriu Diculescu se teme că şi aceste îndemnizaţii vor fi micşorate cu 25%, pentru că intră în categoria veniturilor salariale.

De altfel, nu este exclus ca aceste întârzieri să aibă la bază incertitudini legate de aplicarea "legilor anticriză". Gurile rele spun chiar că se aşteaptă luna iulie tocmai pentru ca aceste îndemnizaţii să fie mai mici cu 25%.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite