Salariaţii Arcelor Mittal, la un pas de şomaj tehnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorii de la Arcelor Mittal nu vor scăpa nici anul acesta de decizia conducerii combinatului de a-i trimite în şomaj tehnic, cu 85 la sută din salariu. Liderii de sindicat vor afla, luni, la negocierile cu conducerea combinatului, cine, cât şi când pleacă acasă.

Managementul combinatului a decis să trimită muncitorii în şomaj tehnic, pe o perioadă de cel puţin trei luni, cu venituri micşorate cu 25 la sută.
„Am primit o hârtie din partea conducerii prin care suntem informaţi că salariaţii vor fi trimişi în şomaj tehnic. Luni suntem chemaţi la o întâlnire cu administraţia pentru a stabili exact modul şi perioada în care se va pune această hotărâre în aplicare", ne-a declarat Gheorghe Tiber, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea".

Motivarea deciziei stă în faptul că economia nu dă semne de revigorare. „În hârtia care ne-a fost trimisă ni se spune că, din cauza condiţiilor economice nefavorabile, conducerea combinatului este nevoită să apeleze la măsura reducerii cheltuielilor salariale prin şomaj tehnic", a mai adăugat Gheorghe Tiber.

Decizia a fost confirmată şi de vicepreşedintele Sindicatului „Metalurgistul", Nelu Macovei. „Este adevărat că suntem invitaţi la discuţii pe acest subiect luni. Eu nu ştiu dacă vor fi trimişi toţi angajaţii sau doar o parte. Din ce am aflat este vorba doar de siderurgiştii de la laminoare, dar asta vom stabili luni", a punctat liderul de sindicat.

Cu toate acestea, cel mai probabil, măsura trimiterii în şomaj tehnic va fi pusă în practică de-abia în partea a doua a anului în curs. Dorian Dumitrescu, purtătorul de cuvânt al Arcelor Mittal România, a refuzat să comenteze acest subiect.

Obişnuiţi cu şomajul tehnic

Angajaţii de pe platforma siderurgică au intrat în şomaj tehnic şi în 2009, când fiecare dintre cei 11.000 de salariaţi, inclusiv cei care fac parte din conduceree, a stat prin rotaţie, cel puţin câte zece zile, în şomaj tehnic.

„Este o măsura care ne va afecta destul de tare, mai ales în perioada asta. Eu câştig sub 1.000 de lei, iar cu 15 sau 25 la sută mai puţin ajung până la 750 de lei, ceea ce este destul de puţin", ne-a declarat Costică Stan, inginer.

Fiecare angajat poate fi trimis maxim câte trei luni în şomaj tehnic, iar pe această perioadă angajatorul nu trebuie să achite contribuţii la stat. Reamintim că Arcelor Mittal a cumpărat combinatul siderurgic la Galaţi în anul 2001 cu o sumă de 50 milioane de dolari.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite