Semne bune anul are! Prima zi din an, prima petrecere, de Sfântul Vasile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sfântul Vasile
Sfântul Vasile

Peste 20.000 de gălăţeni îşi sărbătoresc onomastica în prima zi din an, Lor, celor care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare, le dorim un călduros "La mulţi ani!" şi "Să trăiţi cu numele!"

Sfântul Vasile cel Mare, sărbătorit în prima zi a anului nou, a trăit între anii 330 şi 379, în vremea împăratului Constantin. Acesta a dus o luptă aprigă, prin scris şi cuvânt, luminând creştinătatea şi apărând dogma Sfintei Treimi. Sfântul Vasile a murit la vârsta de 50 de ani, în ziua de 1 ianuarie, intrând în istoria creştină cu numele de Sfântul Vasile cel Mare.

Sfântul Vasile cel Mare se naşte îîntr-o familie evlavioasă la Cezareea Capadocsiei. Pe mama sa o chema Emilia, iar pe tatăl său Vasile. A făcut parte dintr-o familie cu 10 copii, dintre care 3 vor deveni episcopi: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa şi Sf. Petru de Sevasta.

Cinci dintre ei vor deveni monahi: cei 3 episcopi, Macrina cea Tânără şi Naocratios; iar 6 vor deveni sfinţi: cei 3 episcopi, Macrina cea Tânăra, Macrina ce Bătrână(bunica Sf. Vasile) şi Emilia(mama Sf. Vasile). Macrina cea bătrână a fost ucenica Sf. Grigorie Taumaturgul.

În unele locuri, Vasile este considerat a fi chiar numele de botez al lui Iisus Cristos, alteori apare ca fiind primul petrecăreţ, cel care a iniţiat tradiţia sărbătorii care îi poartă numele. În legătură cu această zi, există o serie de obiceiuri din strămoşi.

Unul dintre ele este mersul cu Sorcova. În cursul diminieţii, copiii îşi confecţionează nuieluşe din flori de hârtie şi pleacă la “sorcovit” pentru a transmite urările de an nou cu sănătate şi belşug. Tradiţia spune că de Sfântul Vasile, atingerea unui miel aduce noroc şi bogăţie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite