Şeful ISU, Constantin Ene: „Salvarea Galaţiului de inundaţii a fost un circ!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În opinia sa, operaţiunile de apărare a oraşului ameninţat de inundaţii în vara anului trecut au fost doar o scenă pentru anumiţi actori. Noul şef al ISU consideră că problemele cu care se confruntă pompierii gălăţeni se datorează şi nepăsării autorităţilor locale.

Colonelul Constantin Ene, numit în urmă cu cinci zile în fruntea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, consideră că autorităţile locale, prin neimplicarea lor în problemele comunităţii, nu fac altceva decât să îngreuneze situaţia pompierilor.

Abia numit în funcţie, fostul şef al Apărării Civile, care de-a lungul anilor a ocupat mai multe funcţii de conducere importante, a ţinut să precizeze că inundaţiile din vara anului 2009 au fost un bun prilej pentru anumite personaje politice de a atrage atenţia asupra lor şi a câştiga capital electoral.

„Este frustrant, penibil chiar, să intervenim an de an asupra anumitor locuri, mereu aceleaşi, fără să se facă ceva pentru rezolvarea problemelor. Ce s-a făcut anul trecut a fost doar actorie. E frumos să vezi oameni cum aleargă cu sacul în spate. E doar imagine. Nu se face nimic în schimb. Cele mai bune măsuri sunt cele structurale. Înainte vorbeam de cote istorice odată la câţiva ani. Acum vorbim despre asta în fiecare an", spune Constantin Ene, şeful ISU.

Tot în legătură cu inundaţiile, acesta a mai ţinut să afirme că anumite localităţi au fost uitate complet în ceea ce priveşte riscurile şi cauzlele principale.

„Toată lumea a uitat inundaţiile din cauza ploilor. Toată lumea s-a concentrat pe inundaţiile pe cursurile de apă. Pe celelalte le-am uitat. Avem zone serios afectate din cauza asta. Apa de la precipitaţii neavând unde să se scurgă inundă acele sate. Asta se întâmplă mereu în zona Barcea, Iveşti, Drgăneşti, toată zona aceea. Au mai fost probleme de genul acesta şi la Tuluceşti. Nu s-a făcut nimic în acest sens", a mai spus colonelul Ene.

Referindu-se la neimplicarea autorităţilor şi la nevoile de tot felul cu care se confruntă pompierii, noul şef al ISU a dat ca exemplu o situaţie de-a dreptul ridicolă, aceea a pompierilor de la Pechea şi Tg Bujor care tremură în sedii noi pentru că edilii nu le-au pus la dispoziţie lemne de foc.

„Este neplăcut să mergem să cerşim câteva lemne. Comunitatea nu trebuie să-şi bată joc de pompieri"

„ Eram convins că există un protocol între Primărie şi acea unitate. Când am zis că vreau să-l văd nu am avut ce. Nu exista. Trebuia să fie din noiembrie, de când a intrat în funcţiune staţia respectivă. 20 de inşi stăteau prin frig. La fel şi la TG. Bujor", adaugă Constantin Ene.

Restructurări în 2010

Un alt aspect pe care trebuie să-l înfrunte în perioada imediat următoare salvatorii de la ISU Galaţi este acela al restructurării personalului. Numărul angajaţilor, şi aşa insuficient, va mai intra la apă în primăvară. Un lucru pe care noul şef al ISU a ţinut să-l precizeze este acela că angajările s-au făcut într-un mod incorect.
„Angajările s-au făcut prost. Nu numai aici, ci la toate structurile din minister. Problema a fost că anumiţi oameni au primit direct statut militar lucru care nu se face aşa. În momentul de faţă, ministerul caută să găsească o cale cât mai puţin atacabilă. Probabil că toţi cei disponibilizaţi vor ataca deciziile în instanţă. Nu poţi să-i iei omului statutul după ce i l-ai dat. Şi aşa avem probleme. Ar trebui să avem peste 700 de oameni şi avem puţin peste 500. Şi vor mai fi daţi afară", a mărturisit colonelul Ene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite