Şeful DSP aruncă bomba : „Coplata nu va elimina şpaga din spitale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii gălăţeni nu văd o ieşire din criză a sistemului medical odată cu introducerea coplăţii. „Micile atenţii" ale pacienţilor la internare sau la simpla vizită la doctor reprezintă singura coplată ce va funcţiona perfect.

Conform nolui proiect pacienţii vor plăti o sumă de bani, contra unei chitanţe, pentru fiecare consultaţie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adică în jur de 50 de lei pe lună.

Şpaga nu moare

Cu toate că serviciile medicale vor fi plătite de două ori de către contribuabili, o dată prin asigurările de sănătate şi o dată prin coplată, obiceiurile acestora de a-şi „exprima mulţumirea" faţă de medici nu vor dispărea. Cel puţin aşa crede şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

„Ideea coplăţii este bună. Problema este că nu a fost gândită cum trebuie. Cine va plăti dacă elevii, pensionarii şi alte categorii sunt scutite. Tot asiguraţii. În acelaşi timp nu vor dispărea atenţiile pacienţilor pentru medici. Nu se va schimba această mentalitate prea curând", spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Şi o parte dintre medicii gălăţeni consideră că sistemul gândit de minister nu are logică şi că un lucru este sigur: şpaga nu va dipărea, pentru că tarifele sunt destul de mici.

Mai exact, pentru o consultaţie la medicul de familie vom plăti 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei.

Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar în afara programului său de lucru, 20 de lei.

Când vom chema ambulanţa vom plăti 20 de lei.

Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei.

„Aacest proiect a fost făcut fără cap şi fără coadă. Acest sistem de coplată nu va aduce niciun beneficiu sănătăţii. Având în vedere că nici medical şi nici pacientul nu câştigă de pe urma coplăţii, omul va da bani medicilor dacă asta vrea. Nu va dispărea acest fenomen", spune şi Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi.

Sunt şi păreri pro. „Coplata este bună. Prestez, tai chitanţă şi toată lumea este fericită. Iar despre atenţiile pacienţilor, dacă omul vrea să dea, dă. Acum nu mai are ce pe criza asta. Nu mai are omul vacă la ţară, nu mai are găini", spune Corneliu Marinescu, medic neurochirurg.

Cine va fi scutit

Vor fi scutite de la plata tichetelor de sănătate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, şomerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite