Sediu nou pentru Primărie? Ce minciună gogonată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Dumitru Nicolae a promis ferm că va rezolva problema sediului Primăriei, dar nu a făcut nimic.  Galaţiul este singurul municipiu reşedinţă din România unde autoritatea publică locală nu dispune de un sediu propriu.

Tot scandalul a început în anul 2009, când instanţa a dispus „restituirea în natură  a imobilului- construcţia şi terenul aferent în suprafaţă de 3.262 metri pătraţi situat în Galaţi, pe strada Domnească la numărul 38”.

Noul proprietar al imobilului - Pierre Macri - a câştigat în instanţă procesul de retrocedare după şase ani de judecată. Moştenitorul fostului „Grand Hotel” a cerut pentru clădirea de pe Domnească 5,5 milioane de euro, sumă pe care municipalitatea nu este dispusă să o plătească.

Istoria unui eşec

Problema unui nou sediu pentru Primăria Galaţi a fost discutată de nenumărate ori şi în cadrul Consiliului Local. Au existat mai multe variante. De pildă, o parte dintre consilieri au propus ca viitorul sediu al Primăriei Galaţi să se construiască în locul parcului de joacă, de la Pastilă, (în zona sediului Distrigaz,) argumentând că astfel s-ar realiza modernizarea Falezei. Alţi consilieri au spus că cel mai bun amplasament ar fi în zona Casei de Cultură a Sindicatelor.


S-a propus chiar şi varianta cumpărării sediului actual şi construirea unui nou imobil în curtea acestuia: „Ştiu că actualul sediu al Primăriei este impropriu, dar nu sunt de acord să renunţăm aşa uşor la clădire. Ar trebui să renegociem preţul clădirii cu proprietarul”, declara la acea vreme viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

O variantă a fost aceea a mutării Primăriei, în sediul Prefecturii, care asigură spaţiu suficient pentru ambele instituţii. În plus, astfel s-ar fi împărţit cheltuielile la utilităţi şi s-ar economisi o sumă considerabilă de bani. Fostul prefect Cosmin Păun s-a declarat atunci încântat de idee:

Noi îi primim cu mare drag, dacă ei doresc să vină aici. Este o clădire reprezentativă pentru Galaţi şi ar fi foarte bine să funcţioneze în ea şi Primăria. În plus, ne-ar ajuta la plata utilităţiilor şi la reducerea cheltuielilor”.

Cu toate acestea, primarul Dumitru Nicolae a refuzat să se mute în clădirea pe jumătate goală a Prefecturii, deşi actualul sediu al Primăriei este retrocedat, iar construcţia unui sediu nou ar costa 10 milioane de euro şi, până la finalizarea acestuia, trebuie plătita chirie actualului proprietar.

Cu un eşec asemănător s-au soldat şi discuţiile privind preluarea clădirii care a servit drept sediu fostei Regionale CFR şi care anterior a fost sediul Primăriei Galaţi. În urma desfiinţării Regionalei CFR, sediul de pe strada Domnească ar fi putut foarte bine să găzduiască municipalitatea.

Alte păcăleli ieftine

Pe 8 octombrie 2010, Consiliul Local a anunţat şi organizarea unui concurs de arhitectură pentru un nou sediu al Primăriei, proiectul considerat cel mai bine realizat şi reprezentativ pentru urbea noastră urmând a fi desemnat câştigător.

“Vom merge pe soluţia construirii unui sediu nou,  care va rămâne în memoria gălăţenilor. În perioada imediat următoare, vom stabili termene precise şi sursa de finanţare. Vom lansa, de asemenea, şi un concurs de arhitectură”, declara la acea vreme primarul Dumitru Nicolae. Niciuna dintre aceste declaraţii nu au fost, deocamdată, concretizată. 

Adio sediu pentru Primărie!

După câteva luni de tăcere, timp în care edilii au uitat că municipalitatea nu are un sediu propriu, aleşii locali au ridicat din nou problema în plenul Consiliului Local.

„Domnule primar, ne-aţi promis că veţi găsi o soluţie pentru construirea unui nou sediu. Au trecut câteva luni şi nu s-a mai discutat nimic. Vrem să ştim în ce stadiu sunteţi. Vă rog să ne oferiţi un răspuns”, a spus consilierul Petre Alexe. 

Iniţial, primarul Dumitru Nicolae a ezitat să ofere un răspuns, însă a fost presat: „Eu vreau ca Guvernul să ne dea clădirea unde este Regionala CFR. Instanţa în România este strâmbă. Cu ce drept ne-au luat clădirea? Nicăieri în ţară nu s-a mai procedat aşa. Sunt de acord că este o problemă importantă, dar mai multe nu vă pot spune. Când o să am elemente concrete, veţi fi primii care o să aflaţi”, a spus primarul.

Reamintim că municipalitatea a ajuns pe drumuri, după ce au fost retrocedate atât imobilul în care îşi are sediul, cât şi cel în care se află birourile de la "Starea Civila" şi "Casa Căsătoriilor" » Practic, Primăriei i-au mai rămas câteva birouri şi ghişee, la sediul Direcţiei de Fiscalitate, de la "Romarta Veche" şi la Centrul pentru Informarea Cetăţeanului, de pe strada Fraternităţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite