Secretele liderului: Cum a ajuns să facă legea în Liga I o echipă cu bani puţini!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oţelul Galaţi este marea surpriză a Ligii I, trupa lui Dorinel Munteanu ocupând primul loc, a doua etapă la rând, la jumătatea turului de campionat. Continuatea, atât pe banca tehnică cât şi în componenţa lotului, acesta este argumentul forte cu care, spun cei de la Oţelul, au ajuns în fruntea clasamentului.

Ajunşi în fruntea clasamentului, gălăţenii se întreabă acum dacă chiar se pot bate pentru titlu, iar răspunsul îl aşteptau de la următoarele două etape, când urmau să întâlnească pe Steaua, duminică acasă, apoi pe Dinamo, în deplasare. Primul răspuns a fost pozitiv, Oţelul a bătut şi pe Steaua şi a rămas în fotoliul de lider.

Conjunctură favorabilă

Marius Stan, directorul general al clubului, recunoaşte că ascensiunea echipei sale a fost posibilă şi datorită unei conjuncturi favorabile. „Este greu de spus dacă avem puterea de a ne bate la titlu. Realist vorbind, poziţia noastră se datorează şi paşilor greşiţi, foarte mulţi, făcuţi de echipele cu pretenţii la poziţiile fruntaşe. Am avut şi un program teoretic mai uşor, dar nu am pierdut puncte la echipele considerate mai accesibile, spre deosebire de alţii", a analizat Marius Stan drumul echipei sale până la primul loc. „Este un motiv de mândrie şi sper să stăm cât mai mult printre fruntaşe. Dacă mă gândesc ce am fi putut scoate cu un joc mai bun la Cluj şi la Vaslui, mă apucă durerile de cap", a adăugat conducătorul echipei gălăţene.

Salariile la zi, condiţie obligatorie

În gândirea managerială a lui Marius Stan, o echipă nu poate face performanţă adevărată dacă fotbaliştii nu sunt plătiţi la timp. Directorul FC Oţelul chiar anticipase un asemenea parcurs de excepţie al echipei sale dacă va fi o situaţie financiară acceptabilă la club, încă dinaintea începerii campionatului. „Dacă vom reuşi să fim cu salariile plătite la zi, vă asigur că Oţelul va fi marea surpriză a acestui campionat", spunea Stan. „Şi într-o ierarhie a plăţilor către jucători suntem tot în top, poate chiar tot pe primul loc, iar acest lucru se vede în clasamentului Ligii I. Credeţi că Andone la Dinamo, spre exemplu, se plângea degeaba din acestea motive? Este un aspect extrem de important", a concluzionat Stan.

Avantajele sărăciei

Oţelul a reuşit să nu aibă restanţe salariale la jucători şi pentru că mulţi dintre aceştia sunt tineri promovaţi din propria pepinieră şi nu au contracte mari.
Sărăcia i-a obligat pe cei de la Oţelul să dea credit celor crescuţi în curtea sa. Din banii obţinuţi din transferurile unor jucători ca Jula, Szekely sau Giurgiu - ultimul reîntors ca jucător liber - abia au fost plătite datoriile şi cheltuielile de supravieţuire. Nu au mai rămas fonduri pentru achiziţii de marcă, astfel că au ajuns să joace titulari în mod constant mulţi puşti gălăţeni: Râpă, Sârghi, Iorga, Neagu sau Silviu Ilie. Toţi la un loc încasează lunar cât un singur jucător de la Steaua sau CFR Cluj, având în medie contracte de 1.500 - 2000 de euro pe lună, fiecare.

Continuitatea, marele atu

Stabilitatea pe banca tehnică, un alt principiu de la care Marius Stan încearcă să nu se abată. În precedentul său mandat la Oţelul, încheiat în 1998, echipa gălăţeană a avut acelaşi antrenor, pe Vasile Simionaş, vreme de cinci ani, perioadă în care s-a ajuns de două ori în Cupa UEFA.
Acum, Dorinel Munteanu este la al doilea sezon pe banca tehnică a celor de la Oţelul, deşi nu a avut un început de mandat sub cele mai bune auspiciii. Acum un an, după rezultate foarte slabe în primele cinci etape, era contestat vehement de suporteri, dar a avut credit din partea conducerii. „Trebuie să rezişti şi presiunii din jurul tău. Şi eu am avut probleme la început la Oţelul dar am avut parte de susţinerea domnului Marius Stan", a spus Munteanu.

Marius Stan a precizat că fotbalul românesc are probleme şi din cauza atitudinii multor conducători de cluburi, care schimbă foarte des tehnicienii. „Anul viitor voi ajunge la 20 de ani de când sunt în această profesie, de conducător de club. În toţi aceşti ani nu am lucrat cu atâţia antrenori, cât au schimbat alţii în numai un an şi jumătate", a spus Stan.


Dorinel Munteanu: „Condiţia fizică este esenţială"

Antrenorul echipei gălăţene a spus că pregătirea fizică foarte dură făcută de jucătorii săi este una din explicaţiile clasării pe primul loc. „O echipă care nu poate să alerge, nu face faţă nici în liga secundă, nicăieri. Băieţii au înţeles acest lucru, iar pregătirea fizică foarte bună se vede şi în faptul că am fost feriţi de accidentări serioase. Un merit deosebit îl are şi preparatorul fizic, profesorul Tămăşanu", a explicat Dorinel Munteanu.


Antrenorul crede că echipa sa nu a ajuns deloc întâmplător pe primul loc. „Este meritul echipei, a muncii jucătorilor, nu suntem întâmplător aici. Mulţi au pus ascensiunea noastră pe seama conjuncturii, dar victoria cu Steaua a demonstrat că merităm cu adevărat să fim acolo, pe primul loc. Avem antrenamente foarte dure, dar astfel jucătorii mei sunt pregătiţi cu duritatea de la meciuri şi acum culegem roadele. Îmi doresc să râmânem cât mai mult pe locurile fruntaşe, putem avea constanţă în joc şi în rezultate", a precizat Dorinel Munteanu.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite